Foto: Profimedia

Je nemožné predstaviť si, čím si prechádzajú deti ukrývajúce sa v ukrajinských bunkroch.

Rodič pre svoje dieťa urobí všetko. Sú však situácie, v ktorých ho jednoducho nedokáže ochrániť pred všetkým zlom. V zúfalej situácii sa ocitajú aj rodičia ukrajinských detí. Zo zápiskov z denníka 8-ročného chlapca z Mariupoľa sa tisnú slzy do očí.

8-ročný chlapec opisuje hrôzy, ktoré prežil počas bombardovania v Mariupole

Zápisky z denníka neznámeho 8-ročného chlapca z Mariupoľa ukazujú, aké hrôzy v súčasnosti prežívajú ukrajinské deti. Súčasťou denníka sú kresby, na ktorých chlapec vyobrazuje domy zrovnané so zemou, telá ležiace na ulici, vojakov so zbraňami a helikoptéry, ktoré prelietajú nad ich hlavami, píše portál Daily Mail. Bizarný kontrast vytvárajú ďalšie stránky, na ktorých chlapec nakreslil veselú narodeninovú oslavu.

Nanešťastie, moje dva psy a moja milovaná stará mama Galya dnes zomreli,“ píše chlapec v denníku. Vedľa čísla 3, ktoré zrejme označuje dátum, napísal, že sa vyspal dobre, zobudil sa a usmieval sa. Pri čísle 25, ktoré označuje 25. marec alebo apríl však píše, že jeho starý otec zomrel. Na ďalších stránkach píše, že má ranu na chrbte a vážne poranenia utrpela aj jeho 15-ročná sestra. Jeho 38-ročná mama utrpela poranenie hlavy a on má ranu na ruke a dieru v nohe.

Denník našiel fotograf, nikto nevie, čo sa s chlapcom stalo

Vysvetľuje, že musí vyrobiť obväzy. Ako prvá ich dostane jeho mama, potom on a napokon sestra. „Mimochodom, mám priateľku. Vika je vtipná. Je to naša susedka. Má dobrých rodičov,“ píše chlapec. Jeho meno nie je známe, nevie sa ani to, čo sa s ním udialo, odkedy sa podarilo nájsť jeho denník. Zápisky našiel mariupoľský fotograf Evgeny Sosnovsky.

Od začiatku vojny ostalo v Mariupole uväznených najmenej 100 000 ľudí. Vojaci sa už niekoľko dní snažia evakuovať civilistov z bunkrov pod azovstaľskou oceliarňou. Podľa ukrajinských úradov zabili ruskí vojaci už najmenej 600 detí. Presný počet obetí však nie je známy.

Uložiť článok

Najnovšie články