Foto: Profimedia/Dianelos Georgoudis, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Jeho pravosť stále nie je potvrdená, no ani vyvrátená. Turínske plátno mnohí považujú za najvzácnejšiu cirkevnú relikviu, ku ktorej sa svojho času chcel dostať napríklad aj Adolf Hitler.

Tajomstvá katolíckej cirkvi odjakživa priťahovali pozornosť mnohých ľudí, nielen kresťanov. Po stáročia ukrývané záhady, vzácne predmety, ale aj mnohé informácie, ku ktorým sa vedci snažia dopátrať celý svoj profesionálny život. Nič však nevyvolalo takú diskusiu a skúmanie, ako Turínske plátno.

Článok pokračuje pod videom ↓

Turínske plátno, inak nazývané aj Sväté plátno alebo v taliančine Santa Sidone, je najvzácnejšia cirkevná relikvia, do ktorej malo byť podľa tradovania zabalené telo Ježiša Krista po jeho smrti na kríži. Od minulého storočia je plátno predmetom veľkého skúmania. Ide naozaj o legendárny predmet, alebo o dokonalý falzifikát?

Biblický príbeh a prvé zmienky

Podľa biblického príbehu nechal Kristovo telo odňať z kríža jeho tajný učeník Jozef z Arimatie. Jozef bol bohatý, vážený člen židovskej veľrady, ktorý mal Piláta Pontského požiadať o Ježišovo telo. Po tom, ako Pilát požiadavke vyhovel, Jozef telo zabalil do plátna a uložil do hrobky. Do plátna sa malo otlačiť Ježišovo umučené telo aj s tvárou.

Tento artefakt si občas ľudia mylne pletú s Veronikinou šatkou, do ktorej si Ježiš utrel tvár pri výstupe na Golgotu. Zaujímavosťou je, že okrem plátna sa s Jozefom spája aj ďalší legendárny artefakt – zlatý grál. Pohár, z ktorého pil Ježiš Kristus pri poslednej večeri a ktorý Jozef po jeho ukrižovaní naplnil jeho krvou.

Ako uvádza niekoľko zdrojov, prvé zmienky o Turínskom plátne sa datujú do 14. storočia vo Francúzsku. V tej dobe ho vlastnil šľachtic Geoffrey de Charny, ktorý ho ukázal cirkevným hodnostárom, no neprezradil, odkiaľ ho má. Po prvých skúmaniach sa vyhodnotilo, že plátno bolo zhotovené umelcom a v priebehu storočí menilo svojich majiteľov. V 16. storočí bola relikvia poškodená požiarom a pár rokov nato sa dostala do Turína, podľa ktorého dostala aj svoje meno.

Originálne plátno je dodnes uložené v Turíne. Foto: Fabio Poggi, CC BY 3.0, via Wikimedia Commons

Plátno chcel získať aj Adolf Hitler

Tento článok je dostupný členom Interez PREMIUM

Uložiť článok

Najnovšie články