Foto: pixabay.com

Niekedy môže trvať až 5 dní, kým prejde. A to je veľký problém.

Hnev, radosť, nadšenie, zúfalstvo, žiarlivosť, úzkosť, nerozhodnosť… Myslíte si, že reč je o niektorej z týchto? Žiaľ, nie. Vedcom sa podarilo dokázať, že emóciou s najdlhším trvaním je smútok. Vzhľadom na to, aké negatívne dopady na nás môže mať, je to naozaj zlá správa. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tejto zaujímavej štúdii napísal portál Spring.

Nič netrvá dlhšie ako smútok 

V rámci tejto štúdie vedci porovnali trvanie smútku napríklad aj so zahanbením, iritovanosťou, prekvapením, nudou a mnohými ďalšími. Ukázalo sa však, že naozaj nič nepretrváva dlhšie ako už spomínaný smútok. 

Štúdia bola publikovaná v Motivation and Emotion a vedci v rámci nej vysvetlili, prečo je jej trvanie také dlhé. Popisujú, že tak, ako napríklad pri zahanbení či nude je “spúšťač” zanedbateľný a ľahko naň zabudneme, spúšťačom smútku môžu byť naozaj extrémne vážne veci, ako napríklad rozchod, úmrtie niekoho z našich blízkych a podobne.

Tieto udalosti sú buď dlhodobé, alebo majú dokonca večnú platnosť — práve to spôsobuje, že smútok trvá tak dlho. 

pixabay.com

Koľko hodín trvá smútok?

Vedcom sa na základe výskumu podarilo zistiť, že trvanie smútku môže dosiahnuť až 120 hodín. Zaujímavé a smutné zároveň je, že oproti tomu napríklad taká radosť trvá (ak je naozaj intenzívna) “len” 35 hodín.

Zaujímavé je aj identicky rovnaké trvanie zúfalstva, nádeje, úzkosti či sklamania — všetky trvajú zhodne cca 24 hodín. 

Najkratšie trvajúcimi emóciami sú pritom znechutenie a hanba — obe trvajú cca polhodinu. 

“Ponaučenie” plynúce z tohto zistenia je preto veľmi prosté. Aj keď sa to oveľa ľahšie povie ako spraví, snažte sa smútku za každú cenu vyhýbať. Opantá vás totiž na dlhšiu dobu, než si dokážeme predstaviť. 

 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov