Foto: Unsplash

Úzkosť je, žiaľ, čoraz rozšírenejšou.

Neustále pochybnosti, neistota a démoni v hlave, ktorí vám nahovárajú lži nahlodávajúce vaše sebavedomie — aj keď v skutočnosti ste na tom tak, že by mohlo byť nepriestrelné. Žiaľ, aj takto vyzerá úzkosť, o ktorej sa hovorí málo napriek tomu, že je čoraz rozšírenejšou. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál The Minds Journal preto popísal 11 vecí, o ktorých by ľudia s úzkosťou chceli, aby ste ich vedeli. 

#1 Symptómy úzkosti nie sú len psychické, sú aj fyzické. Patrí medzi ne napríklad búšenie srdca, trasenie, nespavosť, problémy s trávením, bolesť svalov a podobne. 

#2 Myšlienky ovplyvňujú aj fyzické prežívanie. Keď vás prepadne záchvat úzkosti, je neskoro — jednoducho si ním musíte prejsť. Dá sa mierne zmierniť, ale stále tu bude. Výrazne sa to prejavuje aj fyzicky.

#3 Existuje viacero druhov úzkosti. Môže to byť generalizovaná úzkostná porucha, sociálna úzkosť ale aj mnohé iné. Niekedy má človek obavy len z istej situácie alebo udalosti, inokedy ho ale môže úzkosť stiesňovať pri všetkom a po celý deň. 

#4 Ľudia s úzkosťou nerušia plány na poslednú chvíľu preto, že by vás nemali radi ale preto, že sú dni, kedy jednoducho vstanú z postele a cítia, že žiadnu náročnejšiu sociálnu interakciu by dnes psychicky nezvládli. 

#5 Meditácia a relaxačné cvičenia vždy nepomáhajú. Prejavy síce môžu eliminovať a zlepšiť, avšak niekedy je už skutočne potrebná buď psychoterapia, alebo medikamentózna liečba. 

Unsplash/Alexei Maridashvili

#6 Ak sa človek s úzkosťou rozhodne pre vyhľadanie terapeuta, prvý mu sadnúť nemusí — a ani druhý a možno ani tretí. Nie je na tom nič zlé a je to úplne v poriadku. S terapeutom totiž musí človek trpiaci úzkosťou nadviazať veľmi dôverný vzťah založený na pochopení. 

#7 Úzkosť je veľmi často spojená s depresiou. Niekedy vzniknú tieto ochorenia súčasne, niekedy dôjde k ich vývoju samostatne. Ide však o ten horší prípad, nakoľko obom je potrebné venovať pozornosť separátne. 

#8 Človek trpiaci úzkosťou potrebuje cítiť istotu a bezpečie. Čím viac mu ho dáte, tým rýchlejšie sa bude jeho stav zlepšovať. 

#9 Úzkosť môže za to, že človek sa niekedy pozerá na svoje vzťahy úplne iracionálne a spochybňuje ich. Ľudia, ktorých sa to týka, to preto musia pochopiť. Ideálne je dať danej osobe čo najviac uistenia, že všetko je v poriadku. 

#10 Úzkosťou môžu trpieť aj “šťastní” ľudia. To, že máte skvele platenú prácu, úžasného partnera, krásny byt a mnoho iného neznamená, že pred úzkosťou máte ochranný štít. 

#11 Úzkosť z nikoho nerobí horšieho človeka ani nikomu neuberá na hodnote.

themindsjournal 
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov