Foto: pixabay.com

Len jediný pohár denne zvyšuje riziko až o 20 %.

Dnes sa už ani nediskutuje o tom, aký obrovský vplyv má životospráva matky na plod dieťaťa — je to vedou dokázaná samozrejmosť. Práve pre tento dôvod by sa mali tehotné ženy vyhýbať napríklad alkoholu, cigaretám a pod. Zrejme vás ale prekvapí, aké obrovské riziko predstavuje aj konzumácia tohto nápoja. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Radi si občas doprajete nejakú sladenú bublinkovú limonádu? Ak áno a ste žena, mali by ste sa mať na pozore. Prečo, popísal portál Spring. 

Dokázalo sa totiž, že už jeden pohár tohto nápoja počas tehotenstva zvyšuje riziko vzniku ADHD dieťatka o neuveriteľných 20 %.

Závery pochádzajú zo štúdie, ktorej sa zúčastnilo až 40 000 škandinávskych žien.

pixabay.com

Hlavný autor štúdie hovorí: “Pre ADHD sú charakteristické vlastnosti ako impulzivita, nepozornosť a hyperaktivita. Tie sú ale prítomné takmer u všetkých ľudí. Aby sme kvalifikovali daný stav ako diagnózu ADHD, tieto symptómy musia byť neprimerané veku a extrémne intenzívne, teda zasahujúce do každodenného života.”

Vedci pritom upozorňujú na to, že budúce mamičky si niekedy takéto sladené nápoje rady doprajú ako akúsi vzpruhu, “cukrové povzbudenie” je ale len mýtus. Do 30 minút po konzumáciu cukru sa totiž budeme cítiť vždy ešte viac unavene. 

Naopak ale je dokázané, že jedálniček s vysokým obsahom cukru spomaľuje mozog. Ako v tehotenstve, tak v ktoromkoľvek inom období života je preto vhodné poobzerať sa po nejakých náhradách, prípadne konzumovať “zdravé cukry”, ktoré nemajú takéto negatívne dopady na naše zdravie. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov