Foto: YouTube - Інтерфакс-Україна (reprofoto)

Vojaci ľutujú svoje konanie.

Ruskí vojaci, ktorých zajala ukrajinská armáda, sa rozhovorili na tlačovej konferencii. Vystúpili proti vlastnej krajine a svojich spoluobčanov vyzvali, aby prestali počúvať propagandu. Informuje portál CNN Prima News.

Článok pokračuje pod videom ↓

V posledných týždňoch sme boli svedkami čoraz väčšieho počtu videí so zajatými ruskými vojakmi, ktorí hovoria, že o Putinových plánoch nevedeli a ľutujú svoje konanie. Na nedávnej tlačovej besede agentúry Interfax vystúpilo viacero takýchto mužov.

Zložte si rúžové okuliare

Vojaci na nej svojim ruským spoluobčanom odkázali, aby si zložili ružové okuliare a prestali počúvať tamojšiu propagandu, ktorá im klame. Viacerí z nich sa počas toho rozplakali. Alexej Železňak z 34. samostatnej motoristickej brigády označil Putina za zombíka, ktorý bombarduje obyvateľov a nemocnice.

„Rusi, nepozerajte sa na zombie. Ukrajinský ľud je statočný, jednotný. Bez ohľadu na to, koľko sem Putin pošle svojich vojakov, toto územie nezíska,“ dodal. Vraj ich oklamal aj vrchný veliteľ. ktorý z nich urobil fašistov.

Ďalší zajatec, Mustafajev Mugsad, zas svojich krajanov vyzval, aby aby ignorovali štátnu propagandu: „Ľudia si budú našu agresiu pamätať po stáročia. Rusi, zložte si konečne ružové okuliare a pozrite sa, čo sa deje na Ukrajine.“

Igor Rudenko zas neľutuje, že sa vzdal, bolo to vraj správne rozhodnutie. Podľa jeho tvrdení umrel už 15-tisíc ruských vojakov. „Zostal som aspoň nažive. Viem, že ruské vojská už prehrali, pretože ukrajinská armáda ich zničí. Nehľadiac na to, koľko ich bude,“ povedal.

Ukrajinský ľud následne žiadali o odpustenie a svojich kolegov vyzvali, aby sa vzdali a opustili krajinu. Zaujímavosťou je, že podľa Rudenkových tvrdení prebiehali prípravy na inváziu už od januára, čiže skoro dva mesiace. Na záver vyzvali Rusov, nech sa neboja a idú protestovať do ulíc.

Uložiť článok

Najnovšie články