Foto: pixabay.com

Ktorý žáner máte najradšej?

Povedz mi, čo počúvaš a ja ti poviem, akým si človekom. Nejakým takýmto heslom sa riadil zaujímavý výskum, ktorého sa zúčastnilo až 350-tisíc ľudí žijúcich celkovo v 100 krajinách na 6 kontinentoch. Vedcom sa tak podarilo zistiť, čo počúvajú neurotici, extroverti i ľudia otvorení novým zážitkom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Túto zaujímavú štúdiu publikoval portál Spring. Hlavný autor štúdie, Dr. David Greenberg, sa vyjadril nasledovne: “Boli sme prekvapení, ako sa tieto vzorce medzi hudbou a osobnosťou replikujú po celom svete. Ľudia sa líšia jazykom, kultúrou i miestom bydliska, ale ak má introvert na jednom konci sveta rád rovnakú hudbu, ako introvert na opačnom konci, nebude to náhoda.”

Akú hudbu teda preferujú jednotlivé typy osobností? 

pixabay.com

Extroverti majú radi rytmické a optimistické skladby, prevažne s elektronickými prvkami v žánroch rap, latino, pop alebo elektronická hudba.

Svedomití ľudia majú radi hudbu s relaxačnými prvkami, ktorá je neagresívna. Často preferujú country. 

Ľudia, ktorí pôsobia na iných príjemným dojmom, preferujú jemnú hudbu v žánroch ako R&B alebo soft rock. 

Ľudia, ktorí sú otvorení novým skúsenostiam, toho majú radi asi najviac — ich odpovede sa líšili tak, že vedci ich nedokázali zovšeobecniť. 

A nakoniec, ukázalo sa, že neurotici preferujú tvrdé a agresívne žánre ako klasický rock, punk či heavy metal. 

Dr. Greenberg priznáva, že tieto výsledky prekvapili aj ich. Ako hovorí: “Mysleli sme si, že neurotici uprednostnia buď smutnú hudbu na vyjadrenie ich osamelosti, alebo dajú prednosť optimistickej hudbe, aby zmenila ich náladu. Ukázalo sa ale, že preferujú intenzívne hudobné štýly, čo môže odrážať ich vnútorný pocit úzkosti a frustrácie.”

Vedci upozorňujú aj na to, že hudba dokáže výrazne ovplyvniť našu náladu. Vďaka nej môžeme byť smutnejší, ale rovnako aj veselší. Záleží to od toho, aký žáner si vyberieme. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov