Foto: TASR/AP

Vyzval aj "susedov Ruska", aby neeskalovali napätie.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vyhlásil, že bez ohľadu na to, „aké to bude ťažké“, bude jeho krajina pokračovať vo svojom rozvoji a oznámil posilnenie dopravnej a logistickej infraštruktúry. Zároveň vyzval „susedov Ruska“, aby neeskalovali napätie. Moskva si podľa neho plní všetky záväzky. Informovala o tom agentúra Reuters.

„Voči našim susedom nemáme žiadne zlé úmysly. Preto by som im poradil, aby neeskalovali situáciu a nezavádzali žiadne obmedzenia. Plníme si všetky svoje záväzky a budeme ich plniť aj naďalej,“ povedal Putin v televíznom prejave pri príležitosti vztyčovania vlajky na novom ruskom trajekte v severnom Rusku. Putin sa na ceremónii nezúčastnil osobne, no jeho slová boli prenášané prostredníctvom televízneho prenosu.

Jeho krajina bude pokračovať v rozvoji

„Všetky naše činy sú vždy reakciou na nejaké nepriateľské akcie namierené voči Ruskej federácii,“ dodal šéf Kremľa. Putin tvrdí, že jeho krajina bude pokračovať v rozvoji a posilní svoju dopravnú a logistickú infraštruktúru.

Jeho slová zazneli osem dní potom, ako 24. februára nariadil inváziu na Ukrajinu, ktorú on a ďalší ruskí predstavitelia nazývajú „špeciálnou vojenskou operáciu“. Jej cieľom má byť podľa Kremľa „demilitarizácia“ a „denacifikácia“ Ukrajiny.

Väčšina medzinárodného spoločenstva napadnutie Ukrajiny odsúdila. Európska únia, Spojené štáty a ďalšie krajiny uvalili voči Rusku ekonomické sankcie. Kurz ruského rubľa vo štvrtok zaznamenal nové historické minimum oproti doláru aj euru.

Uložiť článok

Najnovšie články