Foto: Profimedia

Astma je problém, ktorý trápi čoraz viac ľudí.

Podľa WHO bude do roku 2025 po celej Zemi až 400 miliónov astmatikov. Toto nepríjemné ochorenie trápi množstvo ľudí aj na Slovensku, pričom jednoznačný spúšťač pravdepodobne neexistuje. Existujú však isté veci či činnosti, ktoré sú s týmto ochorením prepojené. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako uvádza portál The Conversation, najväčšími rizikami pre rozvoj astmy v domácnosti môže byť tabakový dym, peľ, plesne, prach, srsť domácich zvierat a škodlivé plyny. Tieto látky môžu spustiť a tiež zhoršovať príčiny astmy.

Nedávna štúdia publikovaná v časopise Journal of Asthma identifikuje najvýznamnejších vinníkov, ktorí astmu spôsobujú. Tými sú pasívne fajčenie, syntetické vankúše a paplóny a tiež používanie plynu.

Predchádzajúce výskumy uvádzali, že za astmou stoja rôzne environmentálne faktory. Austrálski vedci preskúmali viacero iných štúdií, aby identifikovali významné faktory nachádzajúce sa v austrálskej domácnosti, ktoré sú spojené s astmou.

Zákerný dym

Zobrali si 56 štúdií, ktoré skúmali spolu až 137 840 Austrálčanov. Kombinované dáta potvrdzujú, že pasívne fajčenie, syntetické paplóny a vankúše a využívanie plynového sporáku či kúrenia sú významnými faktormi spojenými s astmou.

Foto: pixabay

Pobyt v blízkosti fajčiarov, či už doma alebo na pracovisku, je najčastejšie uvádzané u ľudí s astmou. Vdychovanie dymu narúša normálny vývin pľúc a imunitného systému, pričom dráždi dýchacie cesty. To priamo vedie k príznakom astmy a iným pľúcnym chorobám. Najčastejšími obeťami pasívneho fajčenia pritom bývajú deti v domácnosti, ktoré sú nemu vystavované rodičmi.

Umelé paplóny

Druhým najčastejším spúšťačom astmy sú uvádzané vankúše či paplóny z neprirodzených materiálov, ako sú mikrovlákna, nylon, či akrylové materiály. Syntentické materiály obsahujú vyššie hladiny alergénov, a teda roztočov z prachu v porovnaní s paplónmi a vankúšmi z peria. Zvyšujú tiež vystavovanie prchavým organickým chemikáliám.

Foto: Photo by Ivan Oboleninov from Pexels

Syntetické vankúše tiež zachytávajú viac alergénov z mačiek a psov ako vankúše z peria. Pevnejšia väzba páperových vankúšov v nich vytvára lepšiu bariéru pred alergénmi. Najmä domácnosti, kde sa nachádzajú deti s náchylnosťou na astmu, by mali venovať zvýšenú pozornosť výberu vankúšov či paplónov.

Nebezpečný plyn

Spaľovanie plynu v domácnosti, najčastejšie pri varení, môže emitovať plyn oxid dusičitý, ktorý tiež dráždi dýchacie cesty a spúšťa príznaky astmy.

Ilustračná foto: Piqsels

V tomto prípade je riešenie iba vymeniť systémy kúrenia či prípravy jedla za verzie bez plynu a to najmä tam, kde žijú ľudia s astmou, alebo majú na ňu predispozíciu.

Uložiť článok

Najnovšie články