Foto: pixabay.com

V akej polohe spíte najradšej?

Možno by ste mali tú svoju obľúbenú prehodnotiť — predovšetkým v prípade, ak máte v poslednom období pocit, že v hlave sa vám toho nahromadilo naozaj veľa. Nová štúdia totiž dokázala, že spánok v tejto polohe “vyprázdňuje” hlavu najlepšie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Štúdiu, v rámci ktorej sa to vedcom podarilo zistiť, publikoval portál Spring. Ukázalo sa, že najefektívnejšou polohou na “vyprázdnenie” mozgu počas spánku je spánok na boku. 

Okrem toho tiež výsledky štúdie naznačili, že spánok v tejto polohe by mohol pomôcť znížiť riziko vzniku Alzheimerovej choroby a iných neurologických ochorení.

Profesor Maiken Nedergaard, jeden z hlavných autorov štúdie, konštatuje: “Je zaujímavé, že poloha na boku je prirodzene najobľúbenejšou nielen u väčšiny ľudí, ale aj u zvierat. Zdá sa teda, že sme si polohu spánku prirodzene prispôsobili tak, aby sme počas spánku náš mozog čo najefektívnejšie vyčistili od splodín metabolizmu, ktoré sa v ňom hromadia, kým sme hore.”

pixabay.com

Vedci okrem tejto polohy skúmali aj účinok spánku na chrbte a na bruchu. Monitorovali pritom filtrovanie cerebrospinálnej tekutiny cez mozog pri jej výmene s intersticiálnou tekutinou.

Táto dráha – nazývaná glymfatická dráha – odstraňuje odpad z mozgu najefektívnejšie v noci.

Ak teda túto polohu počas spánku príliš neobľubujete, možno by ste jej predsa len mali dať šancu.

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov