Foto: pixabay.com

Chronické bolesti hlavy nie sú ničím príjemným.

Trápia vás bolesti hlavy, ktoré sa neustále opakujú a nech robíte čokoľvek, vždy sa vracajú? Dôvodov, prečo je to tak, môže byť viac. Jedným z najčastejších je ale nedostatok tohoto vitamínu. Jeho pravidelné užívanie vás tak môže tohoto problému zbaviť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Túto zaujímavú fínsku štúdiu, ktorej sa zúčastnilo až 2 601 ľudí, publikoval portál Spring. Vedcom sa v nej podarilo dokázať, že až 68 % respondentov trpí nedostatkom vitamínu D, čo môže viesť k chronickým bolestiam hlavy. 

Ukázalo sa tak, že ľudia, ktorí mali nižšiu hladinu tohto vitamínu, trpeli až dvojnásobne vyšším rizikom chronických bolestí hlavy oproti ľuďom, ktorí jeho nedostatkom netrpeli.

Zaujímavým bolo tiež zistenie, že tento problém bol častejší v zimných mesiacoch. Vedci to pripisujú tomu, že v zimných mesiacoch dopadá na našu pokožku menej slnečného žiarenia, telo preto nie je schopné produkovať dostatok vitamínu D. 

pixabay.com

Autori štúdie zároveň upozornili na to, že neustále tíšenie bolesti liekmi môže byť nebezpečné. Ľudia ich totiž väčšinou užívajú buď priveľa, alebo užívajú tie nesprávne.

Ako sa ale ukázalo, nedostatok tohto vitamínu nie je problémom len kvôli neutíchajúcim bolestiam hlavy. Dokázalo sa totiž, že spôsobuje aj časté negatívne myšlienky, ktoré môžu viesť k depresii, a je tiež rizikovým faktorom pri vzniku demencie. 

Ako teda hladinu tohto vitamínu zvýšiť hlavne v zime? Urobiť tak môžete jedlom (skvelé sú napríklad ryby či vajcia), ideálne sú však výživové doplnky. Najlepšie je ale, samozrejme, snažiť sa vitamín D dostávať zo slnečného svetla. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov