Photo by Djordje Cvetkovic from Pexels

Máte náladu “pod psa”?

Niekedy jednoducho vstaneme a cítime, že dnešok nebude stáť za veľa. Možno ste zaspali, ráno vám došla zubná pasta, pokazil sa vám kávovar, stojíte v zápche a okrem toho vás čaká nejaké mimoriadne nepríjemné stretnutie. Mať dobrú náladu je v takejto situácii priam majstrovský počin, no nie je to nemožné.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako na to, popísal portál Spring.

Využite silu svojej mysle

Vedci sa rozhodli preskúmať, či má naša myseľ až takú veľkú moc, že by v priebehu niekoľkých sekúnd dokázala zmeniť našu náladu. Možno vás to prekvapí, no došli na to, že je to skutočne možné. 

Má to ale jeden háčik. Tomu, že túto moc máte, musíte najprv uveriť. 

Musíte uveriť vo svoje schopnosti

Na prvý pohľad sa môžu zdať odporúčania vedcov mätúce, ak si ich ale zjednodušíme, zistíme, že sú vlastne veľmi jasné a jednoducho aplikovateľné.

Ak sa vyjadril hlavný autor štúdie, Dr. Samuel Murphy: “Zistili sme, že ľuďom pomáha myslieť si, že pracujú so svojou silnou stránkou.”

Robte to, čo vám pomáha

Štúdie sa zúčastnilo celkom 600 participantov, ktorí boli rozdelení na 2 skupiny. Jednej bolo povedané, aby na zlepšenie svojej nálady použila techniku, v ktorej je najlepšia (určili im ju psychológovia).

Úlohou druhej skupiny bolo na zlepšenie nálady využiť techniku, o ktorej im pychológovia povedali, že sú v nej najhorší. 

Zaujímavosťou je, že tvrdenia psychológov neboli pravdivé, participantom tieto názory jednoducho len “vsugerovali”.

Photo by cottonbro from Pexels

Pomáha nám, v čom sme dobrí

…alebo si to aspoň myslíme. Ukázalo sa totiž, že ak ľudia uverili tomu, že v nejakej technike na zlepšenie nálady sú dobrí, skutočne im pomohla. 

Naopak, ak uverili tomu, že nejaká iná im nepomôže, skutočne im nepomohla. 

Úlohu zohráva aj sebavedomie

Ako upozorňuje profesor Daniel Strunk, jeden z autorov štúdie.ň, významnú úlohu pritom zohráva aj naše sebavedomie. Keď nám totiž niekto povie, že sme v niečom dobrí, uveríme tomu a skutočne to môžeme využiť vo svoj prospech. 

Poukazuje pritom aj na dôležitosť toho, aby s tým pracovali aj terapeuti. Podľa jeho slov je dôležité, aby klientom často opakovali, že im pomôžu pracovať na ich silných stránkach.

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov