Foto: pixabay.com

Na prvý pohľad vyzerajú úplne neškodne, pravda je ale iná.

Každý z nás by sa mal snažiť o to, aby dokázal svoje mentálne zdravie ochrániť čo najviac. Problémom ale je, že veľakrát si neuvedomujeme, že nás oň oberajú aj každodenné maličkosti, ktoré sa už akosi stali bežnou súčasťou našich dní, a tak ich považujeme za úplne prirodzené a neškodné. Opak je ale pravdou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Your Tango popísal 6 nenápadných špúšťačov vážnych psychických ochorení, na ktoré by sme si mali dávať pozor. 

#1 Sociálne siete

Prvotnou ideou sociálnych sietí síce bolo to, aby nás zblížili a zabavili, akosi sa to však vymklo spod kontroly a dnes sú skôr spúšťačom mnohých konfliktov, sporov a v neposlednom rade úzkosti. Ak cítite, že je to tak aj u vás, pokúste sa limitovať čas, ktorý im venujete, na absolútne minimum. Už po niekoľkých dňoch budete prekvapení, aký to má na vás vplyv. 

#2 Nedostatok spánku

Môže to znieť ako absolútne klišé, no sotva budete vo svojom živote spokojní, ak si denne nedoprajete minimálne 7 hodín výživného spánku. Niektorí ľudia síce tvrdia, že dokážu normálne fungovať aj s 5 či 6 hodinami, no nie je to celkom pravda. Ich mentálny výkon síce môže byť dostačujúci, no dlhodobý spánkový deficit sa skôr či neskôr vždy podpíše na našom duševnom zdraví. 

pixabay.com

#3 Často sa kritizujete

Ako s vami hovorí ten tichý hlas vo vašej hlave? Hovoríte sami so sebou pekne, alebo naopak, neustále niečo sami sebe vyčítate alebo sa za niečo kritizujete? Ak sa vás týka skôr ten druhý prípad, môže to na vás mať veľmi zlý dopad. Absolútnym protikladom tohto negatívneho hlasu sú pozitívne afirmácie. Akonáhle objavíte ich silu, nebudete chcieť žiť bez nich. 

#4 Priveľa času trávite vnútri

Samozrejme, nie je nič zlé na tom, keď si dokážete užiť svoju vlastnú spoločnosť a lepšie vám je doma s knihou a šálkou kávy, než vonku medzi ľuďmi. Ide ale o to, že čo i len polhodinová každodenná prechádzka by mala byť pre každého z nás nevyhnutnosťou. Vonku totiž absorbujete vitamín D zo slnka a takisto sa vám prekysličí mozog. Dosiahnuť tieto 2 veci doma je úplne nemožné. 

#5 Žijete v minulosti

Nie je náhodou, že prakticky v každej motivačnej knihe sa píše, že prítomný moment je to jediné, čo existuje. To je dôvod, prečo by ste nemali dovoliť, aby vám minulosť alebo budúcnosť spôsobovali stres alebo úzkosť. Užívajte si to, čo je teraz a menej sa trápte tým, čo bolo alebo čo by mohlo byť.

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov