pixabay.com

Opäť sa potvrdilo, ako veľmi sú fyzické a duševné zdravie prepojené.

O Covide sa toho za posledné mesiace alebo dokonca už roky napísalo nevypočítateľne veľa. Vieme, ako ochorenie prebieha, ako sa ním dá nakaziť, a rovnako sa veľa hovorilo aj o rizikových skupinách. Vedeli ste ale, že riziko nestúpa len vekom?

Článok pokračuje pod videom ↓

K veľmi zaujímavým zisteniam došiel vedecký tím, ktorého štúdiu publikoval aj portál Spring. Vedci sa v nej zamerali na to, aký vplyv má na vznik tohto ochorenia náš duševný stav a výsledky boli viac než prekvapujúce. 

Ukázalo sa totiž, že ľudia, ktorí prežívajú viac stresu a trpia depresiou či úzkosťou, sú na Covid oveľa náchylnejší.

Takisto sa potvrdilo, že ak takto psychicky vyčerpaný človek Covid dostane, má podstatne viac príznakov a takisto majú vyššiu intenzitu. 

pixabay.com

Na základe týchto zistení sa preto vedci zamerali na to, ako je možné náš každodenný stres redukovať. Na základe zberu dát sa im potvrdilo, že skvele ho dokážu eliminovať napr. stretnutia s priateľmi či blízkymi, filtrovanie negatívnych správ či denné plánovanie povinností, ktoré eliminuje aj prokrastináciu (ktorá často vrcholí práve stresom).

Štúdie sa zúčastnilo celkovo 1 000 respondentov, ktorých duševný i fyzický stav bol reportovaný po dobu 10 mesiacov. 

Nešlo ale o prvý výskum, ktorý sa zaoberal prepojením nášho duševného zdravia a Covidu. Portál Spring zverejnil aj ďalší, v rámci ktorého sa vedcom podarilo potvrdiť, že ľudia so zvýšenou hladinou kortizolu (stresový hormón) boli vystavení väčšiemu riziku úmrtia na kortizol.

Aj v tomto prípade sa teda (opäť) potvrdilo, že starať sa o vlastné psychické zdravie by malo byť absolútnou prioritou. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov