Foto: unsplash

Informácie o počte úmrtí a príčinách zverejnil Štatistický úrad.

V decembri zomrelo predbežne na Slovensku 7500 osôb. Je to takmer o 43 viac, ako bol priemer počas predošlých piatich rokov. Za celý rok 2021 počet zomretých na Slovensku podľa predbežných údajov dosiahol 73 100 osôb.

V decembri bola nadúmrtnosť

Nadúmrtnosť sa v predchádzajúcom mesiaci na Slovensku pohybovala od 19 po 56 percent v rámci regiónov. Zvyšovalo ju aj ochorenie COVID-19, ktoré bolo druhou najčastejšou príčinou úmrtí v SR. Vyšší počet zomretých sa podľa predbežných dát prejavil v decembri najvýraznejšie u starších ľudí vo veku od 65 do 74 rokov, keď zomrelo o 63 percent osôb viac oproti päťročnému priemeru. V stredu o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Ilustračná foto: SITA/AP

Decembrový počet zomretých bol podľa ŠÚ SR približne rovnaký ako v novembri 2021 a súčasne to bolo o niečo málo viac ako v decembri 2020, keď začínala vrcholiť druhá vlna pandémie ochorenia COVID-19. „Miera nadúmrtnosti sa začala znova zvyšovať v októbri 2021, decembrové čísla boli približne na úrovni novembrových. V krajine zomrelo takmer o polovicu viac ľudí, ako zomieralo priemerne v rovnakom mesiaci v rokoch pred pandémiou,“ uviedla riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Najčastejšou príčinou úmrtí boli choroby obehovej sústavy

Najčastejšími príčinami úmrtí na Slovensku boli počas uplynulého decembra choroby obehovej sústavy. Tie tvorili 36 percent úmrtí z celkového počtu 7500. Na tieto choroby zomrelo v decembri tiež o niečo viac ľudí ako v porovnateľnom období v predošlých piatich rokoch, dlhodobo je to najčastejšia príčina úmrtí v SR. V stredu o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Na následky infekcie COVID-19 zomrelo v decembri 1584 osôb, čo predstavuje vyše 21 percent zo všetkých zomretých. Infekcia COVID-19 tak bola druhou najčastejšou príčinou zo všetkých úmrtí.

„Tretia vlna pandémie naberala na sile aj v poslednom mesiaci minulého roka, keď ochoreniu COVID-19 podľahlo takmer 1600 osôb, čo bolo o sto obetí viac ako v novembri 2021. Počet obetí bol však o štvrtinu nižší ako v decembri 2020,“ priblížila riaditeľka odboru štatistiky obyvateľstva ŠÚ SR Zuzana Podmanická.

Foto: SITA/Branislav Bibel

Viac ako tri štvrtiny obetí ochorenia COVID-19 boli seniori nad 65 rokov, ktorých zomieralo o tretinu menej ako v decembri 2020. Medziročne horšia situácia bola u ľudí v produktívnom veku (od 15 do 64 rokov), obetí novej infekcie bolo o 13 percent viac ako pred rokom. Na regionálnej úrovni mal nový koronavírus najvyšší podiel na príčinách úmrtí v Trenčianskom kraji (30 percent úmrtí) a najnižší v Nitrianskom kraji (16 percent úmrtí).

Treťou najčastejšou príčinou úmrtí boli v decembri choroby dýchacej sústavy, na ktoré zomrelo 1100 ľudí a tvorili 15-percentný podiel z celkového počtu zomretých.

„Aj december 2021 potvrdil vysoké nárasty týchto úmrtí v porovnaní s predošlými piatimi rokmi, zomrelo až trojnásobne viac ľudí, ako priemerne zomieralo v rovnakom mesiaci predchádzajúcich piatich rokov,“ spresnil ŠÚ.

Na štvrtom mieste boli v poslednom mesiaci roka nádory, ktoré tvorili 15 percent zo všetkých úmrtí. Na nádorové ochorenia, s výnimkou septembra a októbra, zomieralo od začiatku roka 2021 menej ľudí, ako je päťročný priemer.

Uložiť článok

Najnovšie články