Foto: TASR- Michal Svitok

Denné prírastky pozitívnych PCR testov začínajú stúpať.

Na Slovensku pribudlo vo štvrtok (20.1.) 7 035 prípadov nákazy novým koronavírusom, spravilo sa 19 274 testov. Celkovo tak evidujeme 903 833 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

Počet hospitalizovaných sa znížil o 16, v nemocniciach je celkovo 1 566 pacientov. Počet obetí koronavírusu s pozitívnym testom je 17 577, pribudlo 57 obetí. Za uplynulý deň dostalo prvú dávku vakcíny 2 823 Slovákov.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Žilinskom kraji

Vo štvrtok odhalili PCR testy na Slovensku ďalších 7 035 ľudí nakazených koronavírusom, laboratóriá celkovo vyhodnotili 19 274 odberov. V nemocniciach je v súčasnosti 1 566 ľudí s ochorením COVID-19. Za uplynulý deň pribudlo 57 obetí tohto ochorenia. Zaočkovať prvou dávkou vakcíny sa nechalo 2 823 osôb. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

foto: TASR – Roman Hanc

Najviac pozitívne testovaných bolo v Žilinskom kraji, a to 1 288, naopak najmenej v Banskobystrickom, konkrétne 490. Čo sa týka ostatných krajov, v Prešovskom kraji odhalili 1 184 infikovaných, v Bratislavskom 940, v Trnavskom 917, v Košickom 769, v Nitrianskom 737 a v Trenčianskom 710.

Ako informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová, viac ako 61 percent z pozitívne testovaných PCR testom nebolo zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky. V prípade antigénových testov nemá očkovanie viac ako 57 percent zo 755 pozitívne testovaných.

V nemocniciach počet pacientov naďalej mierne klesá. „Na JIS a OAIM je 313 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 164 ľudí. Viac ako 81 percent z hospitalizovaných pacientov nie je zaočkovaných alebo má len jednu dávku očkovacej látky,” dodala Eliášová.

Tretiu dávku vakcíny včera dostalo 29 153 ľudí, druhú dávku očkovacej látky dostalo 5 059 osôb a prvú dávku vakcíny 2 823 ľudí.

Vakcínu si záujemcovia o tretiu dávku môžu zvoliť podľa svojich preferencií

Záujemcovia o tretiu dávku si môžu vybrať vakcínu proti ochoreniu COVID-19 od schváleného výrobcu, ktorého preferujú. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová. Momentálne sa na Slovensku očkuje vakcínami Comirnaty od konzorcia Pfizer a BioNTech, Spikevax od spoločnosti Moderna alebo očkovacou látkou Janssen z korporácie Johnson & Johnson.

Foto: unsplash

„Po aplikácii prvých dvoch vakcín Sputnik V alebo vakcíny od spoločnosti AstraZeneca sa ako tretia dávka podáva vakcína od iného výrobcu. V zmysle usmernenia možno takejto osobe ako tretiu dávku podať jednu z troch aktuálne na Slovensku používaných vakcín,” uviedla Eliášová.

Zároveň doplnila, že uznávanie očkovania konkrétnymi vakcínami od rôznych výrobcov je v kompetencii každej krajiny. Pri ceste do zahraničia si tak treba overiť, aké vakcíny daná krajina uznáva.

Uložiť článok

Najnovšie články