Foto: Google Street View (Gammino je muž na pravej strane)

Dolapiť mafiána pomohli aj mapy od Google.

Google mapy sú skvelým a užitočným nástrojom. Ak sa potrebujte dostať na nejaké konkrétne miesto, kde ste predtým neboli, pomôcť vám môžu práve oni. Samozrejme, možností využitia je oveľa viac. Napríklad, môžete pomocou nich identifikovať človeka, ktorý je už 20 rokov na úteku z väzenia. 

Otvoril si obchod aj reštauráciu

Presne to sa podarilo talianskej polícii. 61-ročného Gioacchina Gammina našli policajti v španielskom meste Galapagar nachádzajúcom sa severozápadne od hlavného mesta Madrid, uvádza BBC. Gammino bol členom sicílskej mafie Stidda a jedným z najhľadanejších gangstrov v Taliansku.

Mužovi odsúdenému na doživotie za vraždu sa však v roku 2002 podarilo z väznice ujsť. Využil totiž príležitosť, že sa v jej priestoroch natáčal film. Následne ušiel do Španielska. Tam si zmenil meno na Manuel, otvoril si taliansku reštauráciu a dokonca aj obchod s ovocím a zeleninou.

Street View a Facebook

Záber vyhotovený pomocou služby Google Street View zobrazuje muža, ktorý Gammina pripomína. Muž stojí pred svojimi potravinami „El Huerto de Manu“ (Manuova záhrada). Práve záber bol jeden z kľúčových dôkazov, ktoré vystopovali utečenca.

Foto: Google Street View (Gammino je muž na pravej strane)

Sicílska polícia mala silné indície, že Gammino je v Španielsku a práve fotografia pred obchodom, na ktorej sa rozpráva s mužom, spustila okamžité vyšetrovanie. Jeho totožnosť bola potom potvrdená, keď polícia našla facebookovú stránku dnes už zatvorenej reštaurácie „La Cocina de Manu“ (Manuova kuchyňa). Tá zverejnila fotku Gammina v kuchárskom oblečení. Zločinec bol stotožnený podľa jazvy na brade. Reštaurácia ponúkala aj sicílske jedlá.

Bývalého mafiána zatkla polícia ešte 17. decembra, no denník La Repubblica o tom informoval až v stredu. Po zatknutí prekvapený Gammino povedal: „Ako ste ma našli? Už 10 rokov som ani nezavolal svojej rodine.

Jeho decembrové zatknutie bolo vyvrcholením dvojročnej operácie detektívov z Ríma a Sicílie.

Uložiť článok

Najnovšie články