Photo by Daniel Torobekov from Pexels

Jej výhodou je, že sa dá vyvolať zámerne.

Máte problémy s krvným tlakom, chcete byť optimistickejší alebo sa jednoducho len chcete viac radovať zo života? Ak ste na ktorúkoľvek z týchto otázok odpovedali “áno”, máme pre vás skvelú správu. Vedcom sa podarilo určiť, vyvolanie akej emócie vám s tým pomôže. 

Článok pokračuje pod videom ↓

O tejto novej zaujímavej štúdii napísal viac portál Spring, ktorý prezrádza, že ide o vďačnosť. 

Vedcom sa totiž podarilo zistiť, že táto pozitívna emócia pomáha ľuďom začať vnímať pozitívne aspekty života, na ktoré často zabúdame. 

Okrem priaznivého vplyvu na naše psychické zdravie má ale vďačnosť tendenciu pozitívne vplývať aj na to fyzické. Ukázalo sa totiž, že ľudia, ktorí sa stotožňovali s tvrdeniami ako “Mám v živote množstvo vecí, za ktoré môžem byť vďačný” alebo “Aj v neistých chvíľach očakávam to najlepšie”, mali nižší krvný tlak.

Photo by Trần Long from Pexels

Výsledky štúdie tiež ukázali, že vďační ľudia pociťujú viac životného optimizmu, majú lepší spánok a keď myslia na budúcnosť, ich myšlienky sú pozitívne. Každý deň sa tiež zo svojich úspechov tešia ešte viac ako ľudia, ktorí vďačnosť nepraktizujú a keď sa im aj stane niečo negatívne, negatívne dôsledky prežívajú kratšie a menej intenzívne. 

Štúdie sa zúčastnilo celkom 5 000 respondentov, ktorým bol počas celej doby pozorovania monitorovaný krvný tlak, pulz ale aj spôsob ich premýšľania. 

Hlavný autor štúdie, Dr. David Newman tiež poznamenal, že aj vďačnosť aj optimizmus na nás vplývajú pozitívne, ich dopad je ale mierne rozdielny. Vysvetľuje totiž, že “zatiaľ čo vďačnosť  prispieva k zdôrazňovaniu pozitívnych aspektov dňa, optimizmus funguje tak, že minimalizuje negatívne aspekty.”

Vďačnosti sa ale venovalo aj viacero ďalších štúdií a jednej z nich sa podarilo dokázať, že táto emócia tiež pomáha zvyšovať sebakontrolu a znižuje riziko impulzívneho správania. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov