Foto: unsplash/ pexels

Pre milovníka domácich zvierat nie je nič horšie, ako alergia na chlpy. Vedci však majú skvelé správy.

Možno to poznáte aj vy, neprestajné kýchanie či kašeľ, svrbiace oči a vreckovky musia byť neustále niekde po ruke. Nech už má človek alergiu na čokoľvek, nikdy to nie je príjemné. Vedci sú však o krok bližšie k tomu, aby vytvorili vakcínu proti alergii na psov.

Alergia na psa sa vyskytuje častejšie ako v minulosti

Vedci robia, čo môžu, aby vynašli vakcínu, vďaka ktorej si milovníci domácich miláčikov budú môcť konečne vydýchnuť. Kýchanie a smrkanie v blízkosti psíkov by sa tak čoskoro mohlo stať minulosťou, informuje portál Science Alert. Tímu japonských vedcov sa podarilo identifikovať časti molekúl, ktoré sú s veľkou pravdepodobnosťou zodpovedné za to, že sa u človeka objaví alergická reakcia vždy, keď je v blízkosti pes.

Aj keď u niektorých ľudí je alergická reakcia len mierna, u niektorých môže vyvolať astmatický záchvat, zápal spojiviek alebo rinitídu. Okrem toho, čoraz viac ľudí vlastní psa, čiže so štvornohými miláčikmi sme v bližšom kontakte. Alergie sa preto vyskytujú častejšie ako v minulosti.

Foto: unsplash

Ako píše štúdia publikovaná v časopise Federation of European Biochemical Societies Journal, akonáhle sa podarí špecifické časti molekúl identifikovať a izolovať, môžu vedci začať pracovať na vakcíne, ktorej cieľom bude zmierňovať reakciu imunitného systému. Týmto častiam molekúl sa hovorí epitopy. Sú to reťazce aminokyselín tvoriace časti bielkovín, ktoré naše telo vníma ako hrozbu.

Ak sa to podarí, bude to významný krok vpred

Odborníci chcú tieto epitopy „dávkovať“ telu tak, aby sa imunitný systém naučil s nimi vyrovnávať o niečo lepšie. Princíp je v tomto prípade podobný, ako pri akejkoľvek inej vakcíne. Alergén, na ktorý sa zamerali japonský vedci, má pomenovanie Can f 1. Je to 1 zo 7 alergénov, ktoré sa doteraz podarilo identifikovať a je zodpovedný za alergickú reakciu na psa v 50 až 75 % prípadov.

Foto: unsplash

Vďaka špeciálnym metódam sa vedcom podarilo preštudovať celú štruktúru proteínu Can f 1, čo bolo donedávna považované za nemožné. Epitopy, po ktorých odborníci pátrajú, je možné prirovnať ku kúskom skladačky. Je potrebné nájsť také dieliky, ktoré zapadnú do obrazca, ktorý vytvára náš imunitný systém. Pod tým obrazcom rozumieme protilátky prenášané B-lymfocytmi alebo T-lymfocytmi.

Cesta, ktorou sa odborníci vybrali, nie je bežná a je mimoriadne náročná. Ak sa im teda naozaj podarí vyvinúť vakcínu proti alergii na psy, bude to významný krok vpred. Ďalším krokom bude podobným spôsobom vytvoriť vakcíny, ktoré budú účinné v prípade rôznych iných alergií. Ešte nejaký čas však budú musieť milovníci psov predsa len vydržať.

Uložiť článok

Najnovšie články