Photo by Dids from Pexels

Počuli ste už túto skladbu?

Hudba má na našu náladu naozaj obrovský vplyv. Počúvame ju, keď sme šťastní, aby ešte viac podporila našu náladu a počúvame ju aj vtedy, keď sme smutní, aby nám pomohla lepšie sa “vyplakať”. Vedeli ste ale, že hudba môže zachrániť aj život?

Článok pokračuje pod videom ↓

O jednej skladbe, ktorej sa to podarilo – a to hneď niekoľkokrát – napísal aj portál Your Tagno. Autorom tejto skladby je populárny americký rapper Logic a spolupracoval na nej s Alessiou Cara a Khalidom.

Skladba má názov 1-800-273-8255, čo je telefónne číslo, ktoré slúži v Amerike ako nonstop linka na prevenciu samovrážd. 

Čo je úžasné je to, že skladba účel dokonale splnila. Ešte v roku 2018 ju interpreti naživo odprezentovali aj na MTV Video Music Awards. Hneď potom stúpol počet telefonátov na túto linku až o 50 %, čo je jasným dôkazom toho, že povedomie o tejto linke sa značne rozšírilo a dostalo sa presne k tým ľuďom, ktorí to potrebovali najviac. 

Dôvodom, pre ktorý má skladba taký obrovský úspech je zrejme aj to, že samotný Logic má osobnú skúsenosť ako s depresiou, tak aj s úzkosťou. Ako teda sám hovorí, skladba mu išla priamo z najhlbšieho miesta v srdci. 

Táto skladba síce na Slovensku nejakým veľkým hitom nebola, no niet sa čo čudovať, že inde chytila za srdce milióny ľudí. Skvelou je totiž nielen samotná hudba, ale predovšetkým text možno považovať za skutočné “umelecké dielo”.

Ak si totiž text prečítate, zistíte, že má veľmi pôsobivý príbeh a časový sled. “Nechcem byť nažive, chcem len zomrieť,” ozýva sa hneď v jej úvode.

Logic následne vysvetľuje pôvod svojich pocitov a nepochybne ide o slová, v ktorých sa nájde množstvo ľudí, ktorí už necítia nič iné ako beznádej. 

Pieseň sa ale končí slovami: “Konečne chcem žiť, dnes nechcem zomrieť”. Následne pokračuje: “Nechcem plakať, už nikdy viac nechcem plakať, chcem sa cítiť nažive, už nechcem zomrieť.”

Určite ide o skladbu, ktorá má potenciál pomáhať ľuďom ešte množstvo ďalších rokov presne vo chvíľach, kedy cítia, že vo svojom boji zostali sami. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov