Foto: Pexels/shvets-production

Je rastlinná strava naozaj taká zdravá?

O benefitoch vegetariánstva či vegánstva na naše fyzické zdravie sa toho už napísalo veľa. Takéto stravovanie má, prirodzene, ako svojich zástancov, tak aj svojich odporcov. Vedci sa ale tentokrát rozhodli pozrieť na to, aký vplyv má na naše duševné zdravie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Výsledky, ktoré publikoval portál Spring, ale zrejme nepotešia ani vegetariánov, ani vegánov. Vedcom sa totiž podarilo zistiť, že takáto strava obsahuje množstvo spracovaných potravín, ktorých konzumácia vedie k vyššiemu riziku vzniku depresie. 

Pre mnohých to môže byť prekvapujúce, nakoľko vegánska a vegetariánska strava sa väčšinou označujú za zdravé a zdraviu prínosné. Kde je teda problém a prečo je to tak?

Odpoveďou je, že tým, že záujem o takúto stravu rastie, výrobcovia začali predávať množstvo balených výrobkov, ktoré síce môžeme označiť za vegánske alebo vegetariánske, ale určite nie za “zdravé”.

Hlavná autorka štúdie, Megan Lee, sa vyjadrila nasledovne: “Vo všeobecnosti prevláda názor, že rastlinná strava je prirodzene zdravá. Záleží to ale od toho, čo presne jete. Vegáni a vegetariáni nejedia automaticky hromady ovocia a zeleniny. Neúmyselne môžu konzumovať tiež vysoké množstvá spracovaných rastlinných potravín, ktoré sú pri vzniku depresie známym rizikovým faktorom.”

pixabay.com

Ide ale o mincu, ktorá má dve strany. Škodlivé sú totiž presne spracované potraviny. Jedlá ako rôzne semienka, orechy, ovocie, zelenina, strukoviny či celozrnné výrobky sa, naopak, ukázali ako potraviny, ktoré riziko vzniku depresie znižujú. Môže za to vysoký obsah antioxidantov, probiotík, komplexných sacharidov a vlákniny. 

Výskum ale nepotvrdil, že takáto strava by dokázala pomôcť niekomu, kto už depresiou trpí. Ako potvrdila aj doktorka Megan Lee: “Tieto potraviny majú skôr ochrannú funkciou. Nepodarilo sa nám potvrdiť ich liečebné účinky pri ľuďoch, ktorí depresiou už trpia.”

Zároveň upozorňuje na to, že vegáni a vegetariáni sú depresiou ohrození viac ako ľudia, ktorí mäso či živočíšne výrobky normálne konzumujú, a mali by si preto pri nákupe potravín dávať veľký pozor na tie spracované. Každodenné varenie môže byť pre vegánov a vegetariánov časovo náročnejšie, avšak za ochranu duševného zdravia určite stojí. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov