Foto: TASR - Miroslava Mlynárová

Minister zdravotníctva naznačil, že doba medzi druhou a treťou dávkou by sa mohla skrátiť.

Interval medzi podaním druhej a tretej dávky vakcíny proti ochoreniu COVID-19 by sa mohol skrátiť aj na Slovensku. Vo štvrtok o tom na tlačovej konferencii na pôde Národnej rady (NR) SR informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

Šéf rezortu zdravotníctva uviedol, že sa čaká na vyjadrenie odborníkov. V prípade ich odobrenia by sa interval medzi druhou a treťou dávkou vakcíny mohol skrátiť zo šiestich na štyri mesiace.

Lengvarský tiež oznámil, že podpísal usmernenie, ktoré umožní, aby ľudia zaočkovaní vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson mohli byť preočkovaní mRNA vakcínou, teda buď vakcínou od spoločnosti Moderna alebo vakcínou od konzorcia Pfizer/BioNTech už po 8 týždňoch.

Premiér víta schválenie finančnej odmeny pre ľudí nad 60 rokov

Premiér Eduard Heger (OĽANO) privítal štvrtkové schválenie novely zákona, vďaka ktorej budú mať ľudia nad 60 rokov nárok na finančný príspevok za očkovanie proti ochoreniu COVID-19. Je rád, že zvíťazila ochrana verejného zdravia. Ocenil, že k schváleniu prispeli aj hlasy opozičných poslancov.

Foto: TASR – Jakub Kotian

„Vieme, že vakcína je najväčšia ochrana, a preto potrebujeme, aby občania SR zvolili túto cestu, lebo sme na chvoste, a preto nás to aj dobieha,“ vyhlásil predseda vlády s tým, že ide o poslednú možnosť, ako sa dostať z pandémie.

Finančný príspevok je podľa neho tiež poslednou výzvou pre občanov, aby sa rozhodli urobiť pre Slovensko dobrú vec. „Dobieha nás to z hľadiska lockdownu, ktorý škodí ekonomike a škodí aj mentálnemu zdraviu občanov, takže sa potrebujeme z toho dostať čo najskôr,“ uviedol premiér.

Otázku, ako bude situácia vyzerať, ak sa na Slovensku objaví nový variant koronavírusu omikron, zatiaľ necháva na hodnotenie odborníkov. Ľudia nad 60 rokov budú mať nárok na finančný príspevok za očkovanie. Dostanú ho v hotovosti a použiť ho budú môcť ľubovoľne. Plénum NR SR vo štvrtok schválilo novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Za návrh hlasovalo 97 zo 138 prítomných poslancov.

Uložiť článok

Najnovšie články