Foto: Unsplash/ Mollie Sivaram

Všetko má svoje psychologické vysvetlenie.

Ktorý film alebo ktorý seriál je váš najobľúbenejší? Nech už odpoviete akokoľvek, je vysoko pravdepodobné, že ste ich videli už niekoľkokrát a veľakrát si ich ešte aj pozriete. Vedeli ste však, že takéto naše správanie má svoj dôvod a nie je ním len to, že film sa nám jednoducho páči?

Článok pokračuje pod videom ↓

Skvele to popísal portál I Heart Intelligence. Predstavte si, že máte na výber svoj najobľúbenejší film/seriál a film/seriál, ktorý ste ešte nevideli. Väčšina z nás by siahla po prvej možnosti, teda po starej dobrej klasike. 

Bolo to tak vždy, no je dokázané, že počas pandemického obdobia vyhľadávame naše obľúbené snímky ešte o to častejšie. Prečo je to ale tak? Vysvetlila to Jennifer V. Fayard, docentka psychológie na Ouachita Baptist University.

Psychologička poukazuje na to, že pandémia priniesla do našich životov úzkosť a neistotu a to je dôvodom, prečo často priam prahneme po veciach, ktoré sú nám známe a nostalgicky v nás evokujú pocit istoty a bezpečia. 

Mnohé psychologické výskumy totiž dokázali, že v časoch duševného vyčerpania hľadáme ľahkosť, ktorú zvyčajne nachádzame vo veciach, ktoré sme milovali už dávno predtým. Je to aj preto, že tieto veci nás nenútia pochopiť žiadne nové poznatky.

Autor fotky: Taryn Elliott na Pexels

Naopak, sledovanie úplne nového seriálu či filmu si vyžaduje aktívne myslenie a sústredenosť. Sú tam nové postavy, ktoré musíme spoznať, nové príbehy, ktoré musíme pochopiť a dejové zvraty, ktoré nás zaskočia. Musíme byť neustále v strehu, aby sme nepremeškali niečo dôležité. 

Keď to porovnáme so sledovaním už “obohraného” seriálu či filmu, ktorý sme už niekoľkokrát videli, pri ňom si jednoducho môžeme oddýchnuť bez toho, aby nám niečo uniklo. Nemusíme nasávať žiadne nové informácie a počas jeho pozerania máme istý druh mentálneho či duševného odpočinku. 

Stalo sa vám už niekedy, že po rozchode, nejakom veľkom neúspechu v práci či po konflikte s priateľmi ste mali potrebu pozrieť si Priateľov či Harryho Pottera? Je to pochopiteľné. Podľa ďalšej štúdie, ktorú inicioval Jaye L. Derrick, nám naše obľúbené filmy a seriály po ťažkom období pomáhajú dobiť sa energiou a pomáhajú nám tiež zbaviť sa “prázdnoty” či úzkosti. 

Ak ste teda práve dostali chuť pozrieť si svoj obľúbený seriál či film, len smelo do toho. Môže vám to len pomôcť. 

iheartintelligence
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov