Foto: Twitter @rrrrohan_

Jednoduchý online experiment poskytol niektoré z doteraz najspoľahlivejších dôkazov, že samotný zvuk slov môže formovať ľudský jazyk.

Zatiaľ čo lingvisti vo všeobecnosti vysvetľovali pôvod mnohých bežne hovorených slov tým, že na nich vplýva rad kultúrnych faktorov, existuje argument, ktorý naznačuje, že aspoň niektoré slová sa objavili na univerzálnejších základoch.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako píše portál Science Alert, lingvisti sa už stovky rokov dohadujú o tom, či existuje alebo neexistuje univerzálny jazykový systém, ktorý je ľuďom vlastný a myšlienka, že môže existovať prirodzený proces tvorby slov, sa v minulom storočí do značnej miery stratila.

Koncept spájania slov so zvukom je ľahko pochopiteľný, keď vidíme citoslovce na spôsob ‚bang!‘ či „poof!“. Od 20. rokov 20. storočia ale psychológovia uvažovali, kam až môže tento vzťah dospieť, a pomocou vymyslených slov „bouba“ a „kiki“ testovali, ako slová ovplyvňujú pohľad našej mysle.

Medzinárodný tím výskumníkov spojil sily v jednej z najväčších štúdií o účinku, aby zistil, aký vplyv môže mať pravopis. Testovali takzvaný efekt „bouba/kiki“ na 917 hovorcoch 25 jazykov vrátane 10 systémov písania.

„Bouba“ je guľôčka, „kiki“ je tvar s ostrými hranami

Zistenia naznačujú, že v určitých zvukoch je niečo, čo sa prekrýva s predstavami tvarov v našom mozgu, a táto jemná forma synestézie teoreticky mohla ovplyvniť formovanie niektorých slov, ktoré dnes používame.

V priemere viac ako 70 percent týchto účastníkov spájalo „bouba“ s tvarom podobným guľôčke a „kiki“ s tvarom s ostrými hranami. Tie jazyky, ktoré nepoužívajú rímsku abecedu, ako napríklad japončina či Gruzínsko, nevykazovali asociáciu tak silne, ale stále existovala na približne 63 percentách.

Foto: University of Birmingham

Výsledky spochybňujú sto rokov všeobecne uznávanej múdrosti, ktorá naznačuje, že ľudské slová a syntax sú svojvoľné a nemajú žiadne spojenie s tým, čo popisujú. Onomatopoje sú zvyčajne jedinými uvedenými výnimkami.

Napriek tomu zdanlivo konzistentná povaha efektu bouba/kiki naznačuje, že intuitívne mapovanie v našom mozgu spája aspekty hlasu so špecifickými vizuálnymi vlastnosťami. Niektorí vedci si myslia, že to mohlo vytvoriť „prirodzené obmedzenie“ toho, aké slová ľudia vyvinuli pri vytváraní svojich jazykov.

Niektoré štúdie, v ktorých figurovali batoľatá, napríklad ukázali, že aj keď sme mladí a učíme sa počúvať a hovoriť, stále si spájame okrúhle a hranaté predmety, keď počujeme slová „bouba“ a „kiki“. „Celkovo sme našli silné dôkazy o účinku naprieč jazykmi, pričom bouba vyvoláva zhodnejšie reakcie ako kiki,“ píšu autori.

Rovnaké výsledky nevykazovali iba štyri jazyky

„Účastníci, ktorí hovorili jazykmi s rímskym písmom, mali okrajovo väčšiu pravdepodobnosť tohto pravidla a analýza pravopisného tvaru slov v rôznych písmach ukázala, že účinok nebol silnejší v prípade písma, ktoré používa okrúhle tvary pre bouba a špicaté tvary pre kiki.“

Napriek niekoľkým individuálnym výnimkám zostal tento jazykový vzor štatisticky významný medzi kultúrami, čo naznačuje silný univerzálny trend. Z testovaných jazykov iba osoby hovoriace mandarínskym, albánskym, tureckým a rumunským jazykom nevykazovali toto bežné zarovnanie bouba/kiki.

Foto: Unsplash

Na vysvetlenie, prečo tomu tak je, bude potrebný ďalší výskum, ale autori sa domnievajú, že slová bouba alebo kiki mohli znieť ako iné slová v týchto jazykoch. Napríklad v rumunčine sa slovo bubă [bubə] prekladá ako „rana“, čo mohlo podnietiť rečníkov, aby uvažovali o ostrých, rezných tvaroch, nie o zaoblených tvaroch.

V roku 1960 americký biolingvista John Locke spopularizoval myšlienku, že neexistujú žiadne „prirodzené“ spojenia medzi formou slova a jeho významom. V posledných rokoch však niektorí lingvisti tento predpoklad čoraz viac spochybňujú.

Zatiaľ čo indoeurópske jazyky majú tendenciu spoliehať sa na náhodne vybrané slová, ktoré vám neumožňujú odvodiť význam zo zvuku, iné jazyky ako japončina, kórejčina, jazyky juhovýchodnej Ázie a domorodé jazyky z Južnej Ameriky a Austrálie sa spoliehajú viac na zvuk. symbolické slová. Tento typ zvukovej symboliky sa nazýva „ikonickosť“ a mohla by byť rozšírenejšou vlastnosťou ľudského jazyka, ako sa doteraz predpokladalo.

Zistenia tiež naznačujú, že ikonickosť v hovorených jazykoch presahuje onomatopoje, pričom zvuk slov môže poskytovať informácie o veľkosti, dotyku alebo farbe. Pri absencii dobre zavedeného jazyka mohla táto inherentná chuť na zvuky a ich významy pomôcť ľuďom porozumieť si navzájom a komunikovať na zložitejšej úrovni.

Vzhľadom na to, aká sporná môže byť oblasť ľudskej lingvistiky, bude potrebné vykonať viac experimentov s efektom bouba/kiki. Zistenia však naznačujú, že v ľudskom mozgu je niečo, čo nám umožňuje vidieť rovnaké tvary, keď počujeme rovnaké slová.

Science Alert
Uložiť článok

Najnovšie články