Ilustračná foto: TASR/AP

Na Slovensku registrujeme z PCR testov celkovo 449 775 pozitívnych prípadov koronavírusu.

Na Slovensku vo štvrtok (21.10) pribudlo 3 470 prípadov nákazy novým koronavírusom, spravilo sa 14 282 PCR testov. Celkovo tak evidujeme 449 775 pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webe covid-19.nczisk.sk.

Celkovo sa z ochorenia vyliečilo 739 698 ľudí. Ide o počet testovaných PCR aj antigénovými testami. Počet hospitalizovaných sa zvýšil, v nemocniciach je xx pacientov. Počet obetí koronavírusu s pozitívnym testom je 12 886, pribudli 3 obete. Zvýšil sa aj počet zaočkovaných osôb o 1 384, momentálne ich je 2 486 664.

Z pozitívne testovaných PCR testom takmer 74 percent nebolo zaočkovaných proti ochoreniu COVID-19. Pri antigénovom testovaní pribudlo za štvrtok 677 pozitívnych z 21 061 testov. Viac ako 70 percent z nich sa doteraz nezaočkovalo.

Najviac pozitívne testovaných RT-PCR testami bolo v Prešovskom kraji (901), nasledujú Košický kraj (669), Žilinský (591), Banskobystrický (416), Trenčiansky (247), Bratislavský (244), Nitriansky (214) a Trnavský kraj (188). Je medzi nimi 1832 mužov a 1638 žien. Celkový počet pozitívne testovaných mužov je 214 414 a žien 235 361.

Zmena COVID automatu by priniesla preťaženie systému

Zmena COVID automatu v aktuálnej situácii by s najväčšou pravdepodobnosťou spôsobila preťaženie zdravotného systému na Slovensku. Ten by nebol schopný poskytovať adekvátnu zdravotnú starostlivosť pre všetkých občanov. Zhodli sa na tom členovia konzília odborníkov.

V spoločnom stanovisku uviedli, že cieľom protipandemických opatrení nie je obmedziť, ale chrániť životy ľudí a zachovať funkčný zdravotný systém. „COVID automat zároveň vytvára jasne definované pravidlá, ktoré pomáhajú predvídať opatrenia v každej fáze pandémie. Vďaka predvídateľnosti podmienok sú na Slovensku okresy, ktoré sa pre vysokú zaočkovanosť rizikovej populácie neocitnú v čiernej a niektoré dokonca ani v bordovej farbe,“ vysvetlili.

5 rád správania sa počas sviatkov

  • Prvá rada znie, aby si ľudia počas predĺženého víkendu našli čas na pobyt v prírode a zostávali iba v kruhu najbližšej rodiny.
  • Odborníci ďalej odporúčajú cestovať do čierneho a bordového okresu len v nevyhnutných prípadoch.
  • V prípade, že niekto cestovať musí, mal by preferovať individuálnu dopravu a dodržiavať základné preventívne opatrenia R-O-R. Konkrétne sa tým myslí nosenie rúška alebo respirátora, zachovanie odstupu od ľudí mimo blízkych a dodržiavať hygienu rúk.
  • Konzílium ďalej radí, aby sa stretnutia so širšou rodinou či priateľmi odložili na obdobie s priaznivejšou epidemiologickou situáciou. Zvlášť rizikové sú stretnutia s osobami, ktorým hrozí ťažký priebeh ochorenia COVID-19, a to najmä ak nie sú zaočkované. Myslia sa tým starší ľudia, ľudia s chronickými ochoreniami a ľudia s oslabenou imunitou.
  • Piata a posledná rada sa týka miest s vysokou koncentráciou ľudí, ktorým by sme sa mali vyhýbať. Ide najmä o nákupné centrá, prostriedky hromadnej dopravy, hromadné podujatia a stretnutia vrátane návštevy hrobov počas soboty a nedele, kde sa z dôvodu očakávaného náporu zvyšuje riziko nakazenia.
Uložiť článok

Najnovšie články