Image by Elf-Moondance from Pixabay

Niektoré z nich vás zrejme prekvapia.

O snoch ste toho už zrejme počuli mnoho. Stále ale ide o veľmi záhadný “svet”, ktorý dodnes fascinuje aj samotných vedcov. Zaujímavým je pritom už len samotný fakt, že pokiaľ počas spánku celé naše telo odpočíva a orgány sa regenerujú, mozog odchádza do tohto “snového sveta”.

Článok pokračuje pod videom ↓

Zaujímavé fakty o snívaní prináša aj portál Spring. 

#1 Sníva sa každému?

Odpoveď je – áno, sníva, nie každý si však svoje sny pamätá. Viete, od čoho to závisí? Od toho, ako často sa počas spánku preberiete (hoci len na pár sekúnd). Je totiž vedou potvrdené, že na to, aby sen prešiel do dlhodobej pamäte, sa musíte na chvíľu prebudiť. Ak si teda svoje sny nepamätáte, znamená to, že spíte hlbokým a dobrým spánkom bez prerušení. 

#2 Aký je význam snov?

Je možné, že odpoveď na túto otázku vás sklame, avšak pravda je taká, že nikto nevie. Možným vysvetlením je aj to, že ich význam nie je vôbec žiaden, ide len o akýsi “vedľajší produkt” toho, keď počas spánku nie sme pri vedomí. Niektorí vedci sa ale s takouto odpoveďou nevedia uspokojiť, a tak dodnes pátrajú po tom, či je možné, že sny nám pomáhajú utriediť si informácie, riešiť problémy či zbavovať sa negatívnych emócií. 

#3 Snami sa zaoberal už Freud

Ten ale určite neveril tomu, že sny nemajú žiaden význam – práve naopak. Považoval ich za veľmi dôležité posolstvá nášho podvedomia, ktoré sa nevypláca ignorovať. Snom prikladal mimoriadnu dôležitosť. 

Max Halberstadt, Public domain, via Wikimedia Commons

#4 Farebnosť snov

Vedeli ste, že to, aké sny sa vám snívajú, je ovplyvnené aj tým, aký televízor ste pozerali ako deti? Je totiž dokázané, že ľudia, ktorí ešte zažili éru čiernobielych televízorov, majú veľmi často čiernobiele sny. 

#5 Negatívne emócie

Viete, aké emócie zažívame v snoch najčastejšie? Je to úzkosť a strach. Sny s prežívaním pozitívnych emócií sú oveľa menej časté. Ak by vás zaujímalo, nakoľko časté sú sny so sexuálnych obsahom, je ich cca 10 % (oveľa častejšie sú ale u adolescentov). 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov