Foto: Unsplash

Smutné osudy obetí sexuálneho zneužívania.

Vo francúzskej katolíckej cirkvi pôsobili posledných 70 rokov tisíce pedofilov. Vyplýva to z vyšetrovania nezávislej komisie, ktorá svoje zistenia načrtla už včera. Ďalšie detaily zverejnili dnes.

V rokoch 1950 – 2020 bolo v katolíckej cirkvi vo Francúzsku najmenej 2900 – 3200 pedofilov z celkového počtu kňazov alebo iných hodnostárov. Správa komisie má 2500 strán a trvalo dva a pol roka, kým dali dokopy všetky analýzy cirkevných, súdnych a policajných archívov a rozhovorov so svedkami.

Foto: Unsplash

Viac ako 300-tisíc detských obetí

Najnovšie informácie hovoria, že predstavitelia katolíckej cirkvi za posledných 70 rokov sexuálne zneužili 216-tisíc detí. Ak sa započítajú aj trestné činy ostatných členov, ktorí pracovali pre cirkev, vznikne až 330-tisíc obetí sexuálneho zneužívania. Obeťami boli väčšinou chlapci, a to až v 80 % prípadov, informuje BBC. Tieto údaje sú zdrvujúce.

Francúzska cirkev vyjadrila nad týmito zisteniami „hanbu a zdesenie“ a požiadala o odpustenie. Obete by mala postupne finančne odškodniť. Nezávislá komisia vyšetrujúca sexuálne zneužívanie v rámci rímskokatolíckej cirkvi je ďalej presvedčená, že v radoch cirkvi pracovalo za posledných 70 rokov 3000 osôb, ktoré sa dopustili zneužívania detí. Dve tretiny z nich pritom tvorili kňazi.

Nezávislú komisiu zriadila v roku 2018 francúzska katolícka cirkev v reakcii na množstvo škandálov, ktoré otriasli cirkvou nielen vo Francúzsku, ale aj vo svete. Pozostávala z 22 právnikov, lekárov, historikov, sociológov a teológov. Komisia zriadila horúcu telefónnu linku, na ktorú v nasledujúcich mesiacoch prijala tisíce svedectiev. Problém sa určite neskončil, v cirkvi podľa predsedu komisie Jeana-Marca Sauvéa ďalej pretrváva.

Uložiť článok

Najnovšie články