foto: Ilustračné (Pixabay)

Na týchto skúškach skutočne nikto nepodvádzal.

Viac ako 25 miliónov ľudí v indickom štáte Rádžasthán v nedeľu čelilo vládou nariadenému vypínaniu internetu a obmedzeniam v snahe zabrániť podvádzaniu pri hromadných skúškach.

Ako píše portál CNN, Státisíce kandidátov absolvovali Rádžasthánsky test spôsobilosti učiteľa (REET), skúšku, ktorá slúži k snahe o zamestnanie sa ako učiteľ základnej alebo strednej školy v štátnych školách. Je to vysoko žiadaná pozícia, ktorá prináša množstvo výhod – a skúška sa v Rádžastháne nekonala od roku 2018, čo môže byť jeden z dôvodov, prečo bolo v nedeľu toľko kandidátov.

Ľudia cestovali z celej Indie

V celom štáte boli zriadené tisíce testovacích stredísk, pričom ľudia cestovali zo svojich rodných miest bezplatnými autobusmi, ktoré pripravila vláda. Ale obávajúc sa možného podvádzania počas písomnej skúšky, čo bolo problémom pominulé roky – úrady nariadili okresom, aby vydali obmedzenie internetu, aby zabránili akémukoľvek úniku informácií.

Najmenej 10 okresov vyplo svoj mobilný internet, niektoré však ponechali širokopásmový internet, aby sa minimalizovalo narušenie podnikania a každodenného života.

newindianexpress.com

Podľa okresného komisára Jaipuru Dinesha Kumara Yadava v okrese Džajpur, najľudnatejšom štáte s viac ako 6,6 miliónmi obyvateľov, bol internet od 8:00 do 17:00 vypnutý.

„Kandidátov bolo množstvo,.. chceli sme sa len uistiť, aby nedošlo k podvádzaniu,“ povedal Yadav. „Ľudia sa podvádzať aj tak pokúšali, ale chytili sme ich. Ale vďaka vypnutiu internetu nikto nezdieľal samotný testovací hárok.“ Dodal, že kandidáti niekedy používajú „rôzne druhy“ nástrojov, aby sa pokúsili podvádzať, a že ostatní študenti „by sa nahnevali, keby nedostali spravodlivú šancu“.

Niekoľko ďalších veľkých okresov tiež uviedlo dočasné vypnutie internetu – podľa odhadov to predstavuje spolu viac ako 25,2 milióna postihnutých ľudí. Medzi ďalšie opatrenia proti podvádzaniu patrili CCTV kamery vo všetkých testovacích centrách, uvádza sa v dokumente, ktorý tweetoval rajastánsky hlavný minister Ashok Gehlot.

Kandidáti si nesmeli priniesť vlastné masky; po príchode museli odhodiť masky, ktoré si priniesli, potom použiť masky poskytnuté v testovacom stredisku.

CNN
Uložiť článok

Najnovšie články