Autor fotky: Kelvin Valerio na Pexels

Úzkosť trápi čoraz viac ľudí.

Ide o veľmi nepríjemný stav mysle, pri ktorom máte pocit, že niekto riadi vaše myšlienky, a ovplyvňuje ich tým najhorším možným spôsobom. V stave úzkosti sa sústredíme len na problémy a na ťažkosti, a byť sám so svojimi myšlienkami je vtedy skutočným utrpením.

Článok pokračuje pod videom ↓

Je prirodzené, že každý by chcel z tejto pasce von. Niekedy je na to potrebná pomoc odborníka či dokonca medikamentózna liečba, inokedy, najmä v úplných počiatkoch tohto stavu, si niekedy človek dokáže pomôcť aj sám. Táto technika, ktorú popísal portál Your Tango, vám ale každopádne dokáže pomôcť. 

Vďaka nej pocítite dlho hľadaný pokoj na duši, z čoho následne dokážete čerpať aj v ďalších obdobiach, ktoré budú sprevádzané stresom. Toto cvičenie totiž dodá vašej mysli jasnosť, novú perspektívu a uistenie, že všetko bude v poriadku a všetko zvládnete. 

Ako teda s úzkosťou bojovať? Tu je návod na techniku, ktorá vám naozaj môže pomôcť. Stačí, ak jej venujete po dobu ideálne 30 dní aspoň 30 minút denne. Čo počas nich robiť?

Vytvorte si svoj vlastný mindfulness rituál. Dvakrát denne vyhľadajte na 15-20 minút tiché miesto, kde budete úplne sami a nerušení. Počas tejto doby sa venujte dychovým cvičeniam, pozorovaniu svojich myšlienok, meditovaniu či journalingu, prípadne kombinácii týchto činností tak, ako vám to najviac vyhovuje.

Autor fotky: KoolShooters na Pexels

Dôležité ale je, aby ste boli dôslední a konzistentní, a naozaj si po dobu 30 dní našli denne čas na dve takéto pokojné, nikým a ničím nerušené posedenia. Už po niekoľkých dňoch pocítite, ako hladina vašej úzkosti klesla. 

Každé jedno toto cvičenie môžete začať napríklad špeciálnym dychovým cvičením, kedy zadržíte dych na 4 sekundy, ďalšie 4 sekundy sa budete nadychovať, opäť zadržíte dych na 4 sekundy a následne počas ďalších 4 sekúnd vydýchnete. Toto cvičenie vám pomôže znížiť srdcový tep a začať sa sústrediť na svoje myšlienky. 

Nezabúdajte tiež na to, že osvojenie si tejto techniky nie je nejaká “rýchloliečba”, ale životný štýl. Osvojiť si ho ale určite stojí zato. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov