Mnohé štúdie ohľadom užívania marihuany sa zameriavajú na jej vplyv na zdravie či na duševné zdravie užívateľa. Pravdou však je, že marihuana povzbudzuje aj chuť do jedla a jej užívatelia často volia menej zdravé produkty.
Vplyv na konzumáciu nezdravých jedál
Keďže legalizácia marihuany, najmä v USA, je novým fenoménom, vedci môžu začať skúmať aj vedľajšie účinky tejto drogy, a to aj na základe štatistík. Tím vedcov zo štátnej univerzity v Georgii sa rozhodol preskúmať vplyv legalizácie na konzumáciu nezdravých potravín, uvádza portál IFL Science. Svoje zistenia následne publikovali v časopise Economics & Human Biology.
Vedci zobrali údaje z maloobchodných záznamov o nákupe vysokokalorických potravín a porovnali ich s údajmi pred a po legalizácii v jednotlivých štátoch, ako aj s údajmi v štátoch USA, kde je marihuana stále zakázaná.
Bodovali sušienky a čipsy
Na základe toho zistili, že mesačný predaj nezdravých potravín sa zvýšil o 3,2 % a až o 4,5 %, ak ide o ich objem. Konkrétne sa v štátoch s povolením relaxačným užívaním marihuany zvýšil predaj zmrzliny o 3,1 %, sušienok o 4,1 % a čipsov až o 5,3 %.
„Náš výskum ako prvý príčinne spája užívanie marihuany s konzumáciou nezdravých potravín,“ napísal tím. Ďalej uvádzajú, že ich zistenia môžu byť obzvlášť relevantné z hľadiska tvorby politík v čase, keď viacero štátov USA uvažuje o legalizácii marihuany, no zároveň sa snažia bojovať aj s epidémiou obezity.
Podporuje epidémiu obezity
To, že obezita je v USA vážny problém ukazujú aj údaje z Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, podľa ktorých je až 42 % americkej populácie považovanej za obéznu.
Užívanie marihuany však môže mať na druhej strane efekt v boji proti alkoholizmu. Kanadská štúdia z mája 2020 ukazuje, že legalizácia súvisela s poklesom predaja alkoholu o 12,4 %. Výskum napriek tomu prízvukuje, že legalizácia môže mať nepredvídateľné následky.
Spoluautor štúdie týkajúcej sa užívania marihuany a konzumácie nezdravých jedál Alberto Chong povedal pre The Academic Times, že dnes takmer úplne panuje konsenzus o nízkej škodlivosti marihuany na organizmus. „Má však neželaný efekt spôsobovania hladu a je takmer isté, že užívateľ siahne po nezdravých potravinách,“ uzatvára.
Nahlásiť chybu v článku