ryza

Ilustračná foto: Unsplash

Tento spôsob je najzdravší.

Ryža je jednou z najviac konzumovaných potravín na svete. Má však jeden vážny problém, a to je pomerne vysoký obsah arzénu. V porovnaní s inými obilninami ho dokáže absorbovať až 10-násobne viac. Vedci teraz prišli na jednoduchý spôsob ako ho dostať z ryže čo najefektívnejšie preč. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Arzén sa do ryže dostáva z kontaminovanej vody. Keďže táto plodina sa pestuje v záplavových oblastiach, môže sa arzén, ktorý sa prirodzene vyskytuje v pôde, vstrebávať jednoducho do rastliny, informuje portál Science Alert.

Nebezpečný pre deti

Kým niektoré krajiny majú stanovené limity anorganického arzénu v ryži, iné, najmä ázijské krajiny, kde je spotreba ryže paradoxne najvyššia, ich nemajú. Dokonca aj v krajinách, kde sú stanovené limity, môže byť konzumácia ryže nevhodná najmä pre malé deti, ktoré sú citlivé na prítomnosť arzénu v jedle.

Jedna štúdia začiatkom tohto roka testovala 55 odrôd ryže predávaných v Spojenom Kráľovstve a zistila, že viac ako polovica z nich má vyššie hodnoty arzénu ako predpisy povoľujú pre deti do 5 rokov. Iná štúdia zase zistila súvis medzi konzumáciou ryže a rizikom úmrtia v dôsledku srdcovocievnych ochorení.

ryza
Ilustračná foto: Unsplash

Nový spôsob varenia

Už niekoľko rokov sa vie, že množstvo arzénu v ryži je možné znížiť oplachovaním alebo rôznymi spôsobmi varenia ryže. Nevýhodou však môže byť, že takto sa tiež zníži obsah živín.

V novej štúdii uverejnenej v časopise Science of The Total Environment vysvetľuje vedecký pracovník a prvý autor štúdie Manoj Menon z univerzity v Sheffielde, ako najlepšie uvariť ryžu, pričom sa odstráni čo najviac arzénu a udrží sa čo najviac živín. 

Postup

Menon so svojím tímom skúmal štyri procesy varenia ryže a následne merali obsahy arzénu a výživových látok. Zistili, že ideálny spôsob na varenie v domácom prostredí je dať zovrieť vodu o množstve štvornásobku ryže. Následne do zovretej vody sa vysype ryža a varí sa 5 minút. Potom je potrebné vodu zliať, čím sa odstráni uvoľnený arzén a pridať dva diely vody v pomere k ryži a variť na miernom ohni s použitím pokrievky až kým ryža vodu nevsiakne.

S našou novou metódou sme schopní výrazne znížiť obsah arzénu a zároveň zachovať kľúčové živiny,“ uvádza Menon a dodáva, že túto metódu odporúča najmä pri príprave ryže deťom.

Menon et al., Science of The Total Environment, 2020

Podľa vedcov sa takto odstráni 54 % arzénu z hnedej ryže a 73 % z bielej, pričom si obilnina zachováva najväčšie množstvo výživových látok ako je fosfor, draslík, horčík, zinok či mangán.

Uložiť článok

Najnovšie články