Pesto je zmes bylín alebo zeleniny, ktorá sa dokonale hodí takmer ku všetkému. Na hrianku, do cestovín, k rizotu, do polievok, môžete to vyskúšať pri ktoromkoľvek recepte. Jeho príprava je naozaj veľmi jednoduchá a navyše, môžete si ho zamraziť, alebo nechať v chladničke. Pripravila som si pre vás asi tri najznámejšie variácie pesta, tri svieže nápady, pričom mojím najobľúbenejším je momentálne brokolicové.
Postup je pri každom peste rovnaký. Všetky ingrediencie sa spolu zmiešajú a vytvoria chuťovo dokonalú zmes. Na zmiešanie môžete použiť mixér alebo mažiar. Celá príprava netrvá viac ako 10 minút a domáce pesto je neporovnateľné s tým kúpeným. Je aromatickejšie, chutnejšie a má toľko využití, že to ani neviem zrátať.
Bazalkové pesto
Bazalku v črepníku kúpite už kdekoľvek a naozaj to stojí za to už len kvôli tomu, že prevonia váš domov. V lete ju pestujem na balkóne, pričom dávam pozor, aby na ňu nesvietilo priame slnko. Ak máte bylinkovú záhradku, určite odporúčam zasadiť.
K výrobe svojho pesta budete potrebovať 2 strúčiky olúpaného cesnaku, 2 hrnčeky bazalkových lístkov, ½ hrnčeka pomletých orieškov (kešu, vlašské), 3 lyžice olivového oleja, šťavu z jedného citróna, soľ, korenie.
Všetky ingrediencie spolu rozmixujeme na hladkú zmes a naplníme sklenené poháriky. Do pesta môžete pridať aj strúhaný parmezán, ale sa väčšinou zaobídem bez toho.
Brokolicové pesto
Najlepšie je samozrejme z čerstvej brokolice. Ak však v obchodoch čerstvú nenájdete, dá sa pripraviť aj z mrazenej. Brokolicové hlavičky si pripravíme na pare, poprípade ich necháme dve minútky v horúcej vode. Nepotrebujeme, aby bola brokolica uvarená, skôr aby bola chrumkavá.
Potrebujeme ešte dva strúčiky cesnaku, šťavu z citróna, 3 lyžice olivového oleja, trochu pomletých orieškov, soľ a korenie. Postupne všetky prísady rozmixujeme a postupujeme ako pri bazalkovom peste.
Pokračovanie na ďalšej strane…
Nahlásiť chybu v článku