Foto: Image by StockSnap from Pixabay

Možno to znie zvláštne, no stáva sa to…

Možno ste už niekedy zažili situáciu, kedy ste po sexe pocítili neprekonateľný smútok – a vôbec pritom nešlo o nespokojnosť s výkonom vášho partnera/vašej partnerky. Smútok po sexe je bežným problémom, a má dokonca aj svoj odborný názov – postkoitálna dysfória.

O tom, čo to vlastne je, a prečo vzniká, napísal portál Psychology Today. 

Z vedeckého hľadiska a z hľadiska skúmania rozdeľujeme samotný sexuálny akt na 4 fázy, a to počiatočné vzrušenie, samotný akt, uspokojenie a konečnú fázu. V rámci nej sa k sebe partneri zväčša túlia, bozkávajú sa či rozprávajú, nie vždy to však musí vyzerať takto “ideálne”. 

Ľudia trpiaci postkoitálnou dysfóriu totižto po sexe pociťujú obrovský smútok a túžbu plakať – a to aj keď z neho mali ešte pred niekoľkými minútami potešenie. Ak by ste si mysleli, že toto sa týka len žien, boli by ste na omyle. Postkoitálna dysfória sa totiž rovnako týka aj mužov. Štúdie totiž potvrdili, že minimálne jedenkrát v živote zažila tento pocit až polovica opýtaných žien a polovica opýtaných mužov. 

Pravdepodobne vás ale najviac zaujímajú dôvody, prečo k tomuto paradoxnému javu dochádza. Pre portál Psychology Today ich popísal psychológ David Ludden. 

Photo by Juan Pablo Serrano Arenas from Pexels

#1 Psychické problémy

Veľmi častým dôvod je prežitie úzkostných či depresívnych pocitov v posledných mesiacoch. Nemusí pritom ísť o nič “čerstvé”, úzkosť či depresia už mohli pominúť aj 3 či 4 mesiace dozadu, no postkoitálna dysfória sa môže dostaviť aj tak. 

#2 Sexuálne zneužívanie

Ak bol niekto či už psychicky alebo dokonca fyzicky sexuálne zneužívaný, a to bez ohľadu na vek a pohlavie, je vysoko pravdepodobné, že tento problém ho bude trápiť ešte niekoľko rokov potom. V tomto prípade je preto najvhodnejšie vyhľadanie odbornej pomoci. 

#3 Sexuálna disfunkcia 

Postkoitálna dysfória sa však veľmi často dostavuje aj v prípade, keď človek nie je spokojný s výkonom, ktorý pri sexe podal. Táto príčina sa preto vo väčšine prípadov týka mužov. 

Postkoitálna dysfória teda samozrejme nie je nič príjemné, no niekedy po niekoľkých týždňoch či mesiacoch pominie jednoducho sama. Ak však cítite, že by vám to mohlo pomôcť, určite nie je žiadna hanba poradiť sa o tom s odborníkom.

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov