Foto: unsplash/ Melissa Jeanty

Už niekoľko mesiacov platia nielen na Slovensku striktné hygienické opatrenia.

Do obchodov či do mestskej hromadnej dopravy ešte stále nosíme rúška, dezinfekčné prostriedky sú pripravené na každom kroku a zabúdať nesmieme ani na pravidelné a dôsledné umývanie rúk. Ako však umývanie rúk vplýva na našu imunitu?

Článok pokračuje pod videom ↓

Na hygienické opatrenia nesmieme zabúdať

Aj po niekoľkých mesiacoch od vypuknutia pandémie je nevyhnutné, aby sme dodržiavali prísne hygienické opatrenia, medzi nimi napríklad časté umývanie rúk. Cieľom je totiž minimalizovať riziko, že sa jedinec nakazí vírusom, ktorý ochorenie COVID-19 zapríčiňuje. Ako je však zvykom, aj v tomto prípade vznikol priestor pre rýchlo sa šíriace konšpirácie. Napríklad, ľudia sa obávajú toho, že príliš časté umývanie rúk a ich dezinfekcia môže zapríčiniť oslabenie imunitného systému, keďže telo je menej vystavené vplyvu patogénov a nemôže si samo vybudovať účinnú obranu. Môžete však byť pokojní, ako informuje štúdia publikovaná prostredníctvom časopisu British Medical Journal, neexistuje žiaden dôkaz, ktorý by túto hypotézu potvrdzoval, píše portál Science Alert.

Pravdou je, že ľudský organizmus by skutočne mal byť vystavený širokému spektru mikroorganizmov v prostredí, v ktorom žijeme. Väčšina z nich nám však nespôsobí závažné zdravotné ťažkosti. Domnienke, že prílišná hygiena oslabuje náš imunitný systém, sa hovorí hygienická hypotéza, uvádza portál Pubmed. Tá hovorí okrem iného napríklad to, že ak bude dieťa vyrastať v príliš sterilnom a čistom prostredí, nedokáže si vytvoriť dostatočne silnú imunitu, následkom čoho môže neskôr trpieť alergiami, astmou či autoimunitnými ochoreniami. Aj keď život v sterilnom prostredí skutočne nie je ideálny, imunite nepomôže ani zámerné vystavovanie sa špine a patogénom.

Foto: unsplash

Čo vlastne imunitný systém je? Ako uvádza portál Medical News Today, je to obranný mechanizmus tela, ktorý nás chráni pred vznikom závažných ochorení. Bojuje proti baktériám, vírusom či škodlivým chemikáliám z okolia. Imunitný systém pozostáva z niekoľkých častí. Prvou z nich je vrodená imunita, ktorá telo okamžite chráni pred patogénmi, bojuje proti infekciám a zabraňuje tomu, aby došlo k závažnému poškodeniu organizmu. Druhú časť predstavuje tzv. adaptívny imunitný systém, vďaka ktorému telo vytvára bunky, ktoré dokážu bojovať s vážnejšími ochoreniami, ktoré spôsobujú nebezpečné vírusy. Adaptívny imunitný systém dokáže rozoznať prítomnosť vírusu v nakazenej bunke a zničiť ho. Tento vírus si imunita následne dokáže zapamätať a pri najbližšej príležitosti s ním bojovať efektívnejšie.

Umývanie rúk imunitu neoslabí

Ako informuje portál Medline Plus, imunitný systém človeka sa začína vyvíjať po narodení a v starobe sa postupne oslabuje. Okrem veku však imunitný systém oslabuje aj životný štýl, napríklad nedostatok spánku, nedostatok vitamínu D a fyzickej aktivity, nezdravé stravovanie a aj stres. Ako však uvádza British Medical Journal, neexistuje žiaden dôkaz o tom, že by imunitný systém oslabovalo nadmerné umývanie rúk. Okrem toho, mikróby sú jednoducho všade okolo nás, dokonca aj v našom tele. Aj keď teda hygienické opatrenia redukujú riziko vzniku ochorenia, mikróby z našich životov odstrániť nemôžeme.

Foto: unsplash

Okrem toho, cieľom hygienických opatrení, ako napríklad aj umývaním rúk, je baktérie a vírusy odstrániť, resp. zredukovať ich množstvo a minimalizovať tak riziko šírenia infekcie. Na druhej strane, dezinfekcia za pomoci chemikálií baktérie a vírusy zabíja. Najefektívnejším spôsobom, ako sa chrániť, je preto kombinácia umývania rúk a dezinfekcie. Časté umývanie rúk síce môže narušiť prirodzený kožný bióm, nie je to však nič, čo by sa nedalo zvládnuť napríklad za pomoci krémov na ruky.

Uložiť článok

Najnovšie články