Zažili sme to všetci. Pálivý pocit v očiach a masívne slzenie často sprevádza nejedno krájanie cibule. Prečo je ale tomu tak? Dá sa tomu nejako predísť?
Dôvod prečo plačeme je, že významnou zložkou cibule je aj síra, resp. jej zlúčeniny. Pri krájaní cibule nožom narušujeme jednotlivé bunky, z ktorých sa uvoľňujú enzýmy v plynnej forme. Tie na vzduchu reagujú s našimi slzami a v oku nám okrem iných zlúčením vzniká aj kyselina sírová, ktorá spôsobuje spomínané nepríjemné pocity.
Oko na situáciu reaguje produkovaním ďalších sĺz, ktoré, ak v krájaní cibule stále neprestávame, ďalej reagujú. Výsledkom je masívne slzenie, a vtedy nám už zvyčajne pomôže len rezignovať a urýchlene ujsť zo „zamorenej“ kuchyne.
Ako tomu môžeme predísť? Dobrým spôsobom je priebežne kropiť cibuľu vodou, či použitie čo najostrejšieho noža, ktorým narušíme menej buniek cibule, čo znamená menej dráždivých plynov. Ak ani to nepomôže, potom ostáva už len použiť potápačské okuliare, ktoré fungujú zaručene, alebo si môžete zadovážiť okuliare určené priamo na túto činnosť.
Máte nejaký vlastný originálny spôsob ako krájate cibuľu bez sĺz? Podeľte sa oň s nami v diskusii.
Nahlásiť chybu v článku