Foto: pexels.com

Ide o naozaj nepríjemné psychiatrické ochorenie.

Maniodepresia je biologicky podmienenou psychickou poruchou, ktorá sa často označuje aj ako bipolárna afektívna porucha – stále však ide o jedno a to isté ochorenie. Trpia ním približne 1-2 % svetovej populácie a charakteristické je tým, že u človeka sa pri ňom striedajú obdobia depresií a mánií, pričom obe obdobia majú absolútne odlišné prejavy. Chorobu môže spôsobiť dedičnosť, no spúšťačmi môžu byť aj hormonálne zmeny či nejaký traumatizujúci zážitok. 

Niektorí ľudia sú na toto ochorenie náchylní viac, iní menej. Ak teda maniodepresia v niekom “drieme”, a ak má jeho osobnosť k tomuto ochoreniu predispozície, negatívne vonkajšie okolnosti či dlhodobo vypätá situácia môžu viesť k jeho prepuknutiu. Ak máte pocit, že by ním mohol trpieť aj niekto z vášho okolia, prečítajte si 10 varovných signálov, ktoré uverejnil portál Health Central. Mohli by naznačovať, že prítomnosť ochorenia je skutočne reálna. V tom prípade je nevyhnutné bezodkladne vyhľadať psychologickú alebo psychiatrickú pomoc. 

Obdobie mánie

Photo by Andrea Piacquadio from Pexels

#1 Znížená potreba spánku. Telo potrebuje oddych a ak niekto spí 4-5 hodín denne (prípadne menej) niekoľko týždňov po sebe, a to bez toho, aby na ňom boli badateľné nejaké známky únavy, môže ísť o epizódu mánie. 

#2 Prirýchle myslenie a zrýchlená reč. Pri rozhovore s takýmto človekom budete mať neustále pocit, že strácate niť, pretože hovorí prirýchlo a skáče z jednej témy na druhú. 

#3 Nepokoj. Pre ľudí s maniodepresiou je charakteristické, že ak niekde na niečo musia čakať hoci len 2 minúty, neobsedia. Budú sa sťažovať na priveľký hluk, pomalú obsluhu či nepohodlnú stoličku.

#4 Prehnané sebavedomie. Aj to patrí do období mánie. Človek má vtedy pocit, že nič a nikto na tomto svete ho nedokáže prekonať. Svoje schopnosti a zručnosti vtedy značne nadhodnocuje. 

#5 Impulzívne a riskantné správanie. Ľudia s maniodepresiou prehnane riskujú a často sa tým dostávajú aj do ohrozenia života. V obdobiach mánie sú vyslovene závislí na adrenalíne. Impulzívne správanie však môže viesť napr. aj k extrémnemu nakupovaniu. 

Obdobie depresie

Photo by Polina Zimmerman from Pexels

#6 Beznádej. Každý z nás občas pocíti smútok či bezmocnosť, no ak trvajú pridlho a sú sprevádzané prázdnym pohľadom či “duševnou neprítomnosťou”, môže ísť o signál, že niečo nie je v poriadku. 

#7 Dištancovanie sa od rodiny a od priateľov a strata záujmu o všetko. Takýto človek nerieši jednoducho nič. Vyhýba sa svojim priateľom a rodine a odkladá pracovné povinnosti, kým napr. nepríde o prácu. 

#8 Strata chuti do jedla a poruchy cyklu spánku. Človek v tejto fáze môže mať vyslovene nechuť jesť a prítomné sú aj poruchy spánku, kedy človek buď nemôže zaspať, alebo naopak, dokáže prespať aj celý deň. 

#9 Problémy s pamäťou a s koncentráciou. Ak sú dlhodobé a ak človeku znemožňujú normálne fungovať, opäť môže ísť o prejav nástupu depresívneho obdobia. 

#10 Posadnutosť smrťou. Niektorí ľudia v tejto fáze neustále premýšľajú o smrti – nad tým, ako zomreli ich predkovia, aké to je zomrieť, čo vtedy človek cíti a pod. Môže to vyústiť až do samovražedných myšlienok. 

healthcentral
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov