Autor fotky: Gabriel Bastelli na Pexels

Aký vekový rozdiel je medzi vami a vaším partnerom?

Vekovým rozdielom medzi partnermi sa venuje množstvo odborníkov. Niektorí považujú veľký vekový rozdiel za prekážku, ďalší zas vôbec. Stereotypy tu však vždy boli, sú a aj budú. Ak chodí starší muž s podstatne mladšou ženou, takáto žena je veľakrát neprávom považovaná za zlatokopku. Naopak, ak si nájde žena mladšieho muža, spoločnosť na ňu často ukazuje prstom a hovorí sa, že si len potrebuje zdvihnúť svoje sebavedomie. A tieto stereotypy sú tu napriek tomu, že títo ľudia môžu mať veľakrát oveľa úprimnejší a krajší vzťah než ľudia, ktorí tieto nepravdy šíria. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Vek je len číslo?

Ako to teda je naozaj? Zaujímavé odpovede priniesol portál Your Tango, avšak nepotešia ľudí, ktorí sú presvedčení o tom, že vek je skutočne len číslo. 

Vedci Andrew Francis-Tan z National University of Singapore a Hugo M. Mialon z Emory University in Atlanta uskutočnili zaujímavý výskum, ktorý však ukázal, že dĺžka trvania manželstva je ovplyvnená aj vekom a čím je vekový rozdiel medzi manželmi vyšší, tým je trvanie ich manželstva kratšie. 

Štúdie sa zúčastnilo 3000 nedávno rozvedených mužov a žien. Pri skúmaní ich odpovedí sa potvrdilo, že čím bol vekový rozdiel vyšší, stúpala tým aj pravdepodobnosť rozvodu. Povedané rečou čísel – vedci zistili, že pri pároch, kde bol medzi partnermi vekový rozdiel do 5 rokov, bola šanca rozvodu 18 %, pričom pri pároch s vekovým rozdielom do 10 rokov to bolo až 39 %. 

pexels.com

Štatistiky však pokračovali aj ďalej. Veľmi zle obstáli vo výsledkoch páry, medzi ktorými bol vekový rozdiel najmenej 20 rokov. Pri pároch s vekovým rozdielom nad 20 rokov bola pravdepodobnosť rozvodu až 95 % a pri vekovom rozdiele nad 30 rokov bola pravdepodobnosť v tomto prieskume až 100 %. 

Doplniť je potrebné aj to, že najlepšie tu obstáli páry, medzi ktorými bol vekový rozdiel len 1 rok. Pravdepodobnosť rozvodu bola pri nich len 3 %. 

Samozrejme však treba dodať aj to, že vedci neskúmali nič iné, len vekový rozdiel. Prieskum teda nezohľadňoval faktory ako príjem, náboženské vierovyznanie či hodnoty. A ako vieme, aj toto sú nemenej dôležité veci. 

V každom prípade však platí, že každý by mal byť s tým, s kým je šťastný. A ak je to pre vás práve niekto, kto je od vás mladší alebo starší, nenechajte odradiť štatistikami, môžete byť predsa výnimkou. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov