Rada turistov na Mount Evereste v máji 2019, foto: SITA

Čína vzhľadom na obavy zo šírenia nového druhu koronavírusu zakázala prístup do oblasti Mount Everestu.

Počas vlaňajšej jarnej lezeckej sezóny sa na vrchol Mount Everestu dostalo rekordných 885 ľudí, z ktorých 644 vyštartovalo z juhu z Nepálu a 241 zo severu z čínskeho regiónu Tibet. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP s odvolaním sa na vyjadrenie organizátorov expedícií. Opatrenie prichádza pred jarnou sezónou výstupov na najvyššiu horu sveta.

Nepálska strana zostáva otvorená, hoci niektorí organizátori expedícií zaznamenali niekoľko zrušení a horolezci boli požiadaní, aby predložili svoju 14-dňovú cestovnú históriu a lekárske správy.

Mount Everest. Foto: archív TASR/AP

Čínske úrady „nám oznámili, že hora zostane uzatvorená zo severnej strany,“ uviedol pre AFP Lukas Furtenbach z rakúskej expedičnej spoločnosti Furtenbach Adventures, ktorá podľa jeho slov presunie svojich 11 klientov do Nepálu. Ďalšia spoločnosť, Alpenglow Expeditions, svoje plány v súvislosti s Everestom zrušila.

Mount Everest láka každú jar stovky horolezcov z celého sveta, keď im poveternostné podmienky medzi koncom apríla a koncom mája umožňujú pokus o výstup.

Nepál dosiaľ zaznamenal iba jeden potvrdený prípad nákazy novým druhom koronavírusu

Himalájska krajina prerušila vydávanie vstupných víz návštevníkom z ôsmich krajín, ktoré sú silne zasiahnuté epidémiou, čo znamená že títo turisti musia o ne požiadať vopred a predložiť zdravotné potvrdenie.

 

Uložiť článok

Najnovšie články