Kým sa dostane čerstvá zelenina a ovocie z miesta, kde sa vypestujú, do regálov v obchode, musia mnohokrát prejsť zložitú a dlhú cestu. Máte chuť na hrušku? Bez problémov! No najskôr musí zvládnuť cestu dlhú viac než 12 000 kilometrov. Pochádza totiž z Juhoafrickej republiky.
Zvykli sme si na čerstvé jahody počas zimy, exotické avokádo či banány, ktoré sa v našich podmienkach nedajú dopestovať. Obchodné reťazce súperia o svojich zákazníkov, ktorých lákajú pestrosťou ponúkaných potravín dostupných počas celého roka, bez ohľadu na ročné obdobie. No a my sa nechávame pohodlne rozmaznávať. A hoci miestne a lokálne poľnohospodárske farmy sú hlavnou zásadou čoraz väčšej skupiny ľudí, globalizácia stále triumfuje.
Čerstvé potraviny, ktoré sa u nás neurodia musia obchodné reťazce dovážať zo zahraničia, ak chcú uspokojiť blahobyt spotrebiteľov. Ako sú však na tom plodiny, ktoré sme schopní v našej pôde sami dopestovať? Jablko, hruška, mrkva, cesnak či zemiaky pokladáme za „slovenské“, miestne plodiny. Čo ak je pravda taká, že sú viac exotickejšie, ako sme si mysleli?
Toto je vhodný okamih, aby sme preskúmali odkiaľ k nám prichádza čerstvá zelenina a ovocie. Zaujímalo nás, či plodiny, ktoré dokážu vypestovať slovenskí poľnohospodári, pochádzajú zo Slovenska alebo sú dovážané zo zahraničia.
Na porovnanie sme si vybrali 14 druhov zeleniny a ovocia nachádzajúcich sa na pultoch obchodných reťazcov ako Tesco, Billa, Kaufland, Lidl a Coop Jednota. Obchody, ktoré sme navštívili predstavujú vzorku predajní, ktoré sú rozmiestnené v mestách naprieč celým Slovenskom. My sme si vybrali mesto Zvolen.
Nasledujúce ilustrácie zobrazujú sieť krajín pôvodu vybraných druhov zeleniny a ovocia.
Cibuľa
Krajiny pôvodu: Slovensko, Holandsko, Egypt, Nový Zéland
Zemiaky
Krajiny pôvodu: Slovensko, Česká republika, Holandsko, Francúzsko, Španielsko, Nemecko, USA, Izrael, Egypt
Paprika
Krajiny pôvodu: Maďarsko, Holandsko, Španielsko, Grécko, Maroko, Turecko
Mrkva
Krajiny pôvodu: Slovensko, Poľsko, Česká republika, Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Holandsko
Hrozno
Krajina pôvodu: Čile, Maroko, India, Egypt
Hruška
Krajina pôvodu: Belgicko, Holandsko, Taliansko, Argentína, Čile, Juhoafrická republika
Jablko
Krajiny pôvodu: Slovensko, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Taliansko, Belgicko
Ďalej uvádzame infografický prehľad krajín pôvodu všetkých vybratých druhov zeleniny a ovocia.
Výsledok nášho priesku je možno prekvapujúci. Minimálne pre toho, kto sa doteraz nezaujímal o miesto, kde sa vypestuje zelenina alebo ovocie, ktoré si kupuje. Pri návšteve 4 obchodov v jednom slovenskom meste, sme sa dostali do 25 krajín. Zamerali sme sa pritom len na malý počet druhov plodín v menších obchodných prevádzkach. Globálnosť dovážania čerstvých plodín na slovenské pulty je zrejmá.
Štítky, ktoré obchodníci uvádzajú pri čerstvých potravinách zobrazujú okrem ceny tovaru aj krajinu pôvodu. Ľahko sa dostanem k informácii, kde bolo vypestované konkrétne jablko alebo cibuľa. Neuvedomujeme si pri tom však uhlíkovú stopu, ktorú zanecháva preprava potravín. Štítky by mohli podávať informácie aj o emisiách skleníkových plynov, ktoré vznikajú pri ich výrobe a doprave. Posolstvom takéhoto štítku by bolo oboznámiť spotrebiteľa o dôsledkoch ponúkaných potravín na životné prostredie.
Ak si vyberieme z regálu cibuľu, ktorá je vypestovaná na Novom Zélande, možno si pomyslíme, že je to veľmi ďaleko. Čo by sme si však pomysleli, keby sme videli uhlíkovú stopu cibule, ktorá musí prejsť viac než 17 000 km, aby sa dostala k nám?
Obchodné reťazce nám zatiaľ dávajú na výber a môžeme nakupovať v USA, Argentíne alebo v Izraeli pod jednou strechou v slovenskom obchode. Rozhodnutie je na nás a možno raz, keď si uvedomíme dopad globálnej prepravy na životné prostredie, nedáme na výber obchodníkom, ktorí budú predávať predovšetkým lokálne potraviny.
Nahlásiť chybu v článku