Už dnes o 20:30 sa celé slovensko zahalí do tmy.

Dominanty ako Bratislavský hrad, Prezidentský palác, Bojnický zámok, Spišský hrad, Trenčiansky aj Nitriansky hrad, hrad v Starej Ľubovni, Hodinová veža v Banskej Bystrici či Mariánsky stĺp v Chrenovci-Brusne sa už dnes, 30. marca o 20.30 h na hodinu zahalia do tmy.

Zapoja sa tak do najväčšej celosvetovej environmentálnej akcie, ktorá varuje, že súčasná generácia je možno posledná, ktorá môže zachrániť planétu.

Na Slovensku sa do Hodiny Zeme zapája viac ako 20 miest, ako aj desiatky firiem a organizácií. Ďalší záujemcovia sa môžu stále nahlásiť na internetovej stránke Hodiny Zeme. Mimo Slovenska, presne o 20.30 h miestneho času, zhasnú okrem iných aj najvyššia budova sveta Burdž Chalífa v Spojených arabských emirátoch, pyramídy v Egypte, aténska Akropola, rímske Koloseum, Eiffelova veža v Paríži, Big Ben v Londýne či Empire State Building v New Yorku.

„Cieľom Hodiny Zeme je posilniť vedomie o dôležitosti ochrany prírody, trvalo udržateľného správania a spotreby, o minimalizovaní odpadov či zmene stravovania. Hodina Zeme spája všetkých tých, ktorí si uvedomujú dôležitosť ochrany našej planéty a zároveň svoju silu niečo zmeniť,“ hovorí riaditeľka WWF Slovensko Miroslava Plassmann.

V moriach bude podľa odhadov do roku 2050 viac plastov ako rýb. Podľa WWF sa prírodné bohatstvo ako zvieratá, rastliny, lesy a podzemné vody stráca závratnou rýchlosťou. Každý však môže pre prírodu niečo urobiť a pri rozhodovaní sa inšpirovať napríklad environmentálnymi výzvami na webe Hodiny Zeme či na sociálnych sieťach.

V minulých rokoch Hodinu Zeme niektoré krajiny, napríklad Slovinsko a Chorvátsko, spojili s petíciami za zastavenie sporných projektoch priehrad, s kampaňami za vyhlásenie chránených území (napríklad v Argentíne) či s bojom proti plastovým odpadom. Ekvádor zakázal plastové obaly, tašky, slamky a fľaše v národnom parku na Galapágoch.

Ak sa chcete do Hodiny Zeme zapojiť aj vy, môžete spraviť nasledujúce kroky:

  • Postnite na Facebook, či Instagram dnes o 20:29 hod., teda tesne pred Hodinou Zeme, v čase, kedy zhasínajú svetové metropoly, čisto čierny obrázok s odkazom: Túto hodinu vypíname #MojaHodinaZeme a označte v poste @wwf_slovakiaTýmto jednoduchým gestom upozorníme, že je najvyšší čas konať a začať môžeme každý od seba – jednoduchou zmenou správania. Rozhodnutia môžu byť rôzne, od zmeny spôsobu dopravy, nakupovania, požívania jednorázových plastov či tvorby odpadov.
Uložiť článok

Najnovšie články