Najideálnejšie je, to snáď všetci dáte za pravdu, nič nerobenie. Vtedy ide najlepšie. Samozrejme si ale môžete ísť zašportovať niekde do krytých telocviční, konečne si poupratovať, pustiť sa do dlho odkladaných vecí, na ktoré ste si doteraz nenašli čas, pustiť si film, … Alebo piecť. Zdravo! Tento zdravý chlebík si doma zvládne upiecť každý.
Je skutočne jednoduchý, chrumkavý a hlavne zdravý, celozrnný. Pripravíte ho za chvíľu, 15 minút predsa nie je veľa. Pokiaľ nepočítame čas kysnutia a pečenia ( približne 20 minút), vtedy sa môžete venovať niečomu inému.
Čo budete potrebovať:
1 1/2 šálky teplej vody
3/4 lyžice droždia
2 lyžice medu (alebo agáve či javorového sirupu)
1/2 lyžice soli
1 lyžicu ľanových semiačok
2 šálky celozrnnej múky a 1 3/4 šálky inej nebielenej múky (+ trocha viac pri práci s cestom)
alebo takmer 4 šálky len celozrnnej múky
2 lyžice slnečnicových semiačok
2 lyžice ovsených vločiek
Postup:
Zmiešajte dokopy teplú vodu a kváskom, medom (alebo javorovým sirupom či agáve), soľ, ľanové semiačka a múku. Vznikne vám z toho všetkého pomerne lepkavé cesto. Miešať je asi najlepšie ručne, prípadne lyžicou či mixérom na strednej rýchlosti. Pridávame po kúskoch múku aby sa cesto nelepilo. Dokopy použijeme približne 3 3/4 šálky múky.
Keď máme cesto hotové, pekáč potrieme olivovým olejom, zakryjeme a necháme kysnúť približne 2 hodiny v miestnosti, na ďalšie 2 hodiny ho dáme do chladničky.
Zvrchu narežte, alebo rukami vytvorte menšie akoby „otvory“, ktoré posypete vločkami a ovsenými vločkami. Následne cesto dáme na pomúčenú dosku a miesime nejakú chvíľu a vyformujeme do tvaru bochníka.
Opäť zakryjeme a necháme odpočinúť ešte cca 50 minút.
Rúru predhrejeme približne na 230 stupňov. Majte po ruke šálku horúcej vody a nádobu, ktorá bude pod pekáčom, do ktorej nalejete túto vodu.
Akonáhle je rúra nahriata na požadovanú teplotu, narežte vrch bochníka asi do hĺbky palca a môžete ešte trocha posypať semiačkami či vločkami.
Chlieb dáme do stredu rúry, do nádoby pod pekáč opatrne nalejeme vodu a necháme piecť.
Chlieb pečieme 20-25 minút alebo pokiaľ nebude do zlato-hneda upečený a dostatočne zväčšený.
Následne chlieb už len vyberieme z rúry, necháme vychladnúť a… Dobrú chuť!
Nahlásiť chybu v článku