Viete, čo vám z vášho jedálnička škodí najviac? Dávnejšie sme čo-to popísali o škodlivosti cukru. Takisto, ako cukor, ani múka sa nedá len tak zo dňa na deň úplne vyradiť. Číhajú na nás na každom kroku. Zas napokon, ak čo len trocha obmedzíte príjem múky, začnete ju napríklad pri pečení nahrádzať zdravšími variantami a pri nákupe radšej zvolíte zdravšie pečivo, vaše telo sa vám neskutočne odvďačí a pomôžete si aj tým, že možno predídete mnohým zdravotným ťažkostiam. Celkom to stojí za to, nie? Sami dobre viete, že pri návšteve doktora s akýmikoľvek problémami odchádzate s toľkými receptami na lieky, že sa možno začnete skutočne obávať o svoje zdravie. Ale asi takmer žiadne lekár vám k tomu nepovie, aby ste obmedzili to a to, začali sa viac venovať sebe, skúsili prírodného lekára, … Česť výnimkám! No a… Prečo je vlastne tá múka taká nezdravá?
Chlieb, rožky, rôzne buchtičky sú na našich stoloch bežnou potravinou už dlhé, dlhé roky. Je pravda, že čerstvé rožky, chrumkavý „konček“ chleba sú skutočne pochúťkou. Ale potešia iba ak tak chuťou a vlastne ešte tým, že dokážu rýchlo zasýtiť. Čo je práve celkom aj problémom.
Viete vlastne, ako sa biela múka vyrába?
Rozomleté obilninové otruby a zrná sú vlastne to, čo poznáme ako bielu múku. Všetky tie časti, v ktorých boli akoby zrná „zabalené“, sa odstraňujú. Čo samozrejme má aj svoje pozitíva, ale hlavne negatíva. Je síce takto dokonale hladká, ale tým, že sa odstránili práve tie obalové časti a otruby, prichádzame o kopec vitamínov, vlákniny a minerálnych látok. V porovnaní s celozrnnou múkou (pozor, nie grahamovou!), má biela múka v číslach menej približne o 80% vlákniny, 50% vlákniny, 20% bielkovín, až 80% vitamínu B1, 70% železa. Celkom znepokojivé čísla.
V čítaní pokračujte na ďalšej strane…
Nahlásiť chybu v článku