Foto: Photo by Mike Greer from Pexels

V každom z nás sa ukrýva kritik, ktorý nám neustále našepkáva, čo by sme mali a čo nemali.

Napríklad keď sa vyberiete na nákupy a tie šaty sa vám veľmi páčia, no poviete si, že vám nepristane ich farba, alebo v nich vidno vaše divné kolená. Na tom však nemusí byť vôbec nič pravdivé. Alebo keď natrafíte na lákavú pracovnú ponuku, no na dané miesto sa neprihlásite, lebo ten hlások vám našepkáva, že na to nemáte, aj keď ste dokonale kvalifikovaní. Práve takáto kritika vlastnej osoby nie je vôbec zdravá a neraz spôsobuje viac stresu a nepohody, ako samotná skutočnosť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Vnútorný hlas sa nám prihovára podvedome, bez toho, aby sme sa o to zámerne snažili. Komentuje okolité dianie, ale aj nás samotných. Keď však prevažujú negatívne komentáre nad pozitívnymi, môže to závažne ovplyvniť naše zdravie. Odborníci si myslia, že práve tento fakt stojí za nejedným prípadom depresie a úzkosti. To sa však podľa odborníkov dá zmeniť a kritik, ktorý vám bráni v spokojnosti, sa razom môže stať váš spojenec. Ako? Odborníci odporúčajú týchto 8 krokov.

Prehodnoťte svoje myšlienkové pochody

Neraz myšlienky plynú bez toho, aby sme si ich vôbec uvedomovali a snažili sa ovplyvniť ich smer. Práve preto sa môže stať, že sa preladia viac na negatívnu strunu a zrazu sme plní pochybností. Aspoň niekoľko minút denne by ste preto mali venovať sledovaniu a analýze vlastných myšlienkových pochodov. Kam sa uberajú a ako na vás vplývajú? Až keď si prítomnosť negatívnych myšlienok uvedomíte, môžete sa pokúsiť zmeniť ich na pozitívne.

Foto: unsplash

Dajte svojmu vnútornému kritikovi (hanlivé) meno

Keď vás váš vnútorný hlas začne kritizovať, je to väčšinou preto, že zvnútorníme vplyvy, ktoré na nás pôsobia z vonkajšieho prostredia. Až keď dokážete kritika pomenovať, môžete sa od neho dištancovať a oddeliť ho od svojej vlastne identity. Dajte mu akékoľvek meno, ktorým ho môžete ohriaknuť, keď sa do vás opäť pustí. A pokojne to môže byť aj niečo hanlivé.

Zapisujte si myšlienky

Noste so sebou malý notes alebo si píšte do poznámok v mobile, podstatné však je zapísať si všetky významné udalosti za daný deň a to, aké myšlienky vo vás vyvolali. Napríklad, keď ste sa vybrali na nákup šiat na kamarátkinu svadbu, ako ste sa cítili a čo ste si mysleli? Mysleli ste na to, ako vám tie šaty pristanú alebo na to, aký ste lenivý tvor s neforemnou postavou? Zapisovanie si myšlienok vám pomôže lepšie si ich uvedomiť a začať proti nim bojovať.

Zvedavosť

Pri nahliadaní na negatívne myšlienky je dôležitým komponentom zvedavosť. Pýtajte sa sami seba: Odkiaľ tá myšlienka pochádza? Prečo si ju vôbec pripúšťam? Aká udalosť ju vyvolala? Aký existuje dôkaz, že tá myšlienka je racionálna?

Foto: unsplash

Nahraďte negatívne myšlienky

Preletí vám cez rozum negatívna myšlienka? Nahraďte ju pozitívnou. Ak vám vnútorný kritik našepká, že na to nemáte, povedzte si, že na to máte. Alebo ak si myslíte, že pohovor na nové miesto nezvládnete, povedzte si, že ste pod tlakom, danú situáciu však určite zvládnete.

Nový kontext

Ak vám vyššie spomenuté protirečenie akosi nejde, pokúste sa myšlienku zasadiť do nového kontextu a podporte ju faktami. Napríklad, keď vám z práce príde mail s informáciou, že sa s vami vedenie potrebuje porozprávať, zrejme vám hneď napadne, že vás chcú možno vyhodiť. Pokúste sa však zhodnotiť situáciu racionálne a zistiť, prečo s vami chcú nadriadení hovoriť. Možno od vás potrebujú komentár k správe, ktorú ste odovzdali, alebo vás chcú zaradiť do nového projektu.

Za čo ste vďační?

Nech je situácia akokoľvek náročná, pokúste sa spomenúť si na to, za čo ste vďační. Odborníci hovoria, že ideálne je zostaviť si zoznam 2-3 položiek každý deň. Stačia aj maličkosti, ako napríklad fakt, že v daný deň svietilo slnko, niekto sa na vás usmial, alebo ste si mohli dopriať chvíľku voľna. Aj keď sa vám to možno nezdá ako efektívne riešenie, výskumy dokázali, že práve takéto zoznamy dokážu časom zmeniť usporiadanie neurónov v mozgu.

Foto: unsplash

Ako vám myšlienky pomáhajú?

Keď vás prepadnú negatívne myšlienky, pýtajte sa sami seba, ako vám pomáhajú a či sú pre vás prospešné. Ak vás vlastné myšlienkové pochody nerobia šťastnými, mali by ste sa sami seba pýtať, ako ich môžete zmeniť tak, aby ste sa cítili lepšie.

Samozrejme, žiaden zdravý človek sa nezaobíde bez kúska sebakritiky, ak jej však je už príliš, nie je to zdravé.

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov