Foto: Photo by Michal Janek on Unsplash

Jednou z často využívaných techník mnohých psychoterapeutov je technika časovej osi.

Techniku časovej osi využívajú terapeuti nezávisle od toho, akým smerom sa v psychológii vybrali, aj keď pôvodne ju využívali najmä humanisticky zameraní odborníci. Každý jedinec má totiž minulosť, žije v prítomnosti a čaká ho nejaká budúcnosť, a to všetko sa stáva súčasťou nášho príbehu. Aby sme mohli osobnostne rásť, potrebujeme dať všetkým udalostiam istý zmysel a práve v tom je technika časovej osi mimoriadne nápomocná.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako technika funguje?

Aplikovať ju jednoducho nestačí, je nutná istá snaha, schopnosť sebareflexie a ochota zamyslieť sa nad tým, čo sa v našom živote deje a prečo. Zameranie sa na časovú os nám umožňuje spracovať emócie súvisiace s udalosťami, ktoré na nej umiestnite. Nie všetky emócie vyplávajú na povrch hneď, niektoré utláčame do podvedomia, aby sme sa nimi nemuseli zaoberať, no je dôležité spracovať aj tie, aby nás naďalej neťažili.

Foto: unsplash

Ako vás ovplyvňujú udalosti

V prvom rade si teda nakreslite časovú os a umiestnite na ňu chronologicky všetky udalosti, ktoré sa vo vašom živote doteraz udiali a niečo pre vás znamenajú. Následne môžete začať uvažovať nad každou z nich, nad ich významom a nad tým, ako vás ovplyvnili.

Pýtajte sa sami seba: „Ako som sa vďaka tej udalosti zmenil/a? Čo som stratil/a a získal/a? Preniesol/preniesla som sa cez to?“ Práve takáto snaha o zjednotenie minulosti s prítomnosťou napomáha k tomu, aby sme aj tie náročné udalosti zvládli zdravým spôsobom.

Kedy využiť techniku časovej osi?

Odpoveď je jednoduchá, využiť ju môžete takmer kedykoľvek a využiť ju môže ktokoľvek, kto túži po hlbšom sebapoznaní. Psychoterapeuti ju však najčastejšie využívajú na začiatku sedení, aby pomohli klientovi rozuzliť trápenie a nastolili tak poriadok v zmätku. Keď totiž pochopíme, čo sa stalo, pomôže nám to lepšie pochopiť aj to, prečo cítime pocity, ktoré nás mätú, a prečo sa správame tak, ako sa správame. Výnimkou pri využívaní časovej osi je čas, kedy jedinec prežíva náročnú stratu a smúti. Reakcie by totiž mohli byť skreslené depresívnym prežívaním.

Ako na to?

Vezmite si hárok papiera a nakreslite naň rovnú čiaru. Zamyslite sa, čo všetko sa vo vašom živote doteraz odohralo. Zaznačte čo najviac dôležitých udalostí, od vášho narodenia až po narodenie vašich súrodencov, manželstvo, ale aj sťahovanie, dokončenie školy či straty. Je na vás, ktoré udalosti sa rozhodnete zaznamenať. Každý z tých dôležitých momentov predstavuje kľúčovú udalosť, ktorú je potrebné spracovať. Inou farbou si následne vyznačte tie udalosti, o ktorých si myslíte, že z vás urobili silnejšieho človeka.

Foto: unsplash

Analýza

Následne si nejakou tmavou farbou vyznačte udalosti, ktoré rozdelili váš život na „predtým“ a „potom“, boli to teda udalosti náročné a museli ste vynaložiť nemalé úsilie na to, aby ste ich zvládli. Teraz, keď máte časovú os nakreslenú, je čas na hĺbkovú analýzu. Zamyslite sa nad udalosťami, ktoré ste vyznačili a nad tým, prečo a akým spôsobom vás zmenili. Prečo z vás urobili takú osobu, akou ste dnes. Pamätajte, že rásť a posúvať sa vpred môžete len vtedy, ak dobre poznáte sami seba, svoje silné stránky, slabé stránky a svoje možnosti.

exploringyourmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov