Možno ste ich ako menší tiež dokázali zjesť aj len tak. Bez všetkého. Je tak? Po príchode domov z obchodu len tak pomizli… Skúste si ich upiecť doma! Recept zvládne ktokoľvek, tak hor sa do toho. Potešte rodinu či priateľov jednohubkami.
Na 20 rožkov budete potrebovať:
1 kg hladkej múky
1 kocku droždia (niekto používa kocku droždia na polovičné množstvo múky, a teda aj polovicu rožkov)
650 ml mlieka
1 ČL soli
2 ČL cukru
trochu oleja
a žĺtko na potretie
Postup:
Ako sme už spomínali, nie je to žiadna veda. Prvé, čo budeme potrebovať, je kvások, ktorý spravíme z teplého mlieka, droždia a cukru. V dostatočne veľkej miske zmiešane dokopy najskôr suché veci, a to múku (môže byť fajn ju najskôr preosiať, aby ste sa vyhli nechceným hrčkám) a a soľ, kde pridáme kvások a trochu oleja.
Vypracujeme, vymiesime cesto, ktoré by malo byť vláčne, hladké a hlavne by sa nemalo lepiť. Keď dosiahnete požadovanú konzistenciu, nechajte ho ešte vykysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
Rozdeľte cesto na 20 častí a vytvorte z nich guličky, aby sa lepšie vaľkali. Guličky z cesta zakryte a nechajte ešte trocha podkysnúť približne 20 minút.
Najlepšie sa vám s nimi bude pracovať, ak ich vyvaľkáte do oválu alebo trojuholníka a zrolujete podľa obrázku.
Rožky pripravené na pečenie poukladáme na vymastený plech, zakryjeme celofánom a necháme ešte 15 minút kysnúť. Potom už stačí len potrieť žĺtkom (kto nechce, samozrejme nemusí) a dať do rúry vyhriatej približne na 220 stupňov. Stačí im 12-15 minút, keď budú hotové, určite to zbadáte. A zacítite.
Dobrú chuť!
Nahlásiť chybu v článku