Demencia je mimoriadne nepríjemným ochorením.

Veda však už našťastie pokročila a aj keď je nepravdepodobné, že demencia by sa niekedy dala úplne vyliečiť, dnes už poznáme množstvo spôsobov, ako ju zmierniť alebo oddialiť. A práve to vám zabezpečí vyhýbanie sa tejto veci.

Článok pokračuje pod videom ↓

Považujete sa skôr za samotára alebo za človeka, ktorý je spoločensky založený? Ak ste sa našli skôr v tej prvej možnosti, mali by ste sa mať na pozore. Vedci na základe výskumov totižto zistili, že vyhýbanie sa osamelosti znižuje riziko vzniku demencie až o celých 40%.

Výskumný tím, ktorý túto štúdiu viedol, však upozorňuje na to, že ak začnete chodiť do spoločnosti, nemusí vám to pomôcť. Osamelo sa totižto môže cítiť aj človek, ktorý má okolo seba rodinu, priateľov či kolegov. 

Doktorka Angelina Sutin, ktorá celú štúdiu viedla, hovorí: “Nie sme síce prví, kto dokázal, že osamelosť je úzko spojená s demenciou, no náš výskum bol zo všetkých podobných najrozsiahlejší.”

Štúdia totiž vychádzala z údajov, ktoré získala z analýzy údajov od 12 000 respondentov starších ako 50 rokov, ktorí boli pozorovaní po dobu 10 rokov. Pravidelne sa museli podrobiť testom na zistenie kognitívnych schopností a testom na zistenie prežívania pocitu osamelosti. 

pixabay.com

Počas trvania výskumu (10 rokov) sa demencia rozvinula u 1 104 respondentov z celkového počtu 12 000. Ako sa ukázalo, práve títo ľudia trpeli osamelosťou najviac.

Dr. Sutin sa vyjadrila nasledovne: “Osamelosť je stav, kedy cítite, že do svojho okolia nezapadáte. Tak napríklad, niektorí ľudia, ktorí žijú sami a majú veľmi úzky okruh známych, sa osamelo cítiť nemusia, zatiaľčo ľudia, ktorí okolo seba majú množstvo ľudí, sa tak cítiť môžu. Ľudia vôkol vás si môžu myslieť, akí ste spoločenskí a koľko máte priateľov, no opak môže byť pravdou.”

Prečo vlastne osamelosť vyvoláva demenciu?

  • Pretože zmysluplné sociálne interakcie udržiavajú náš mozog zdravý. 
  • Je dokázané, že osamelí ľudia trpia vyšším počtom zápalov. 
  • Osamelosť môže viesť k alkoholizmu. 

Dr. Sutin však zároveň upozorňuje na to, že osamelosť nie je stav, ktorý musí byť trvalý. Ako sama hovorí: “To, že sa cítite osamelo dnes neznamená, že sa tak budete cítiť aj o mesiac.” Myslite na to a snažte sa pri sebe mať aspoň úzky okruh ľudí, ktorým budete dôverovať a s ktorými sa budete cítiť dobre. 

Pozri aj: 16 mrazivých interpretácií domu až desivo presne zachytáva duševné poruchy, ktorými trpia ľudské duše

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov