Počas tých najhorších dní a najťažších časov je ľahké obzrieť sa okolo seba a vidieť ľudí, ktorým sa darí lepšie než vám a sú absolútne v poriadku. Ale môžem vás ubezpečiť, že nie sú. Každý má starosti a trápi sa kvôli niečomu inému naozaj každý deň. A pokiaľ by sme boli dosť odvážni na to, aby sme otvorili ústa a rozprávali sa o tom jeden s druhým oveľa častejšie, uvedomili by sme si, že s našimi problémami nie sme sami.

Neviete si predstaviť, koľko ľudí v tejto chvíli zvádza podobný boj ako vy. A na toto si skúste vždy spomenúť.  Bez ohľadu na to, ako trápne alebo pateticky sa práve cítite kvôli vašej vlastnej zlej situácii, sú tu ľudia s úplne rovnakými emóciami. Takže keď počujete samých seba hovoriť: „Som sám/sama“, nehovoríte to vy, ale len vaša myseľ, ktorá sa vás snaží oklamať. Vždy tu bude niekto schopný vás pochopiť. A preto si nasledujúce pripomienky opakujte každý deň, pretože nikdy nie ste sami.

Článok pokračuje pod videom ↓

Každý človek okolo ktorého prechádzate predstavujú príbeh, ktorý je rovnako fascinujúci, zložitý a bláznivý, ako ten váš

Vždy keď sa na niekoho pozriete, na hocikoho, pamätajte, že žije svoj vlastný príbeh. Každý si niečím prechádza a vďaka tomu sa mení a rastie. Každý, koho ste kedy stretli sa kvôli niečomu trápi a je to pre neho rovnako ťažké ako vaše trápenie pre vás. Áno, všetci sme v tomto tak trochu rovnakí. A to, že dovolíte vašim problémom, aby vás nechali cítiť sa osamelo, je len mrhanie vášho potenciálu. Pretože veci majú len taký význam, aký im sami dáte. Niekedy sa možno necítite tak, ako by ste sa cítiť chceli, ale jediný, kto môže vaše pocity ovládať, ste vy sami.

pexels.com

Znamenáte oveľa viac, než ten jeden zlomený kúsok vo vašom vnútri

Vždy keď vám nie je najlepšie a cítite, že niečo vo vás je zlomené, je normálne myslieť si, že nie je v poriadku vôbec nič. Ale to nie je pravda. Každý má v hlave obraz samého seba, obraz toho, kým v skutočnosti sme. A keď je táto myšlienka poškodená alebo ohrozená, často reagujeme obranne a aj nerozumne. Ľudia môžu spochybniť vaše rozhodnutia a vy začnete spochybňovať svoju vlastnú kompetentnosť a tak sa nahneváte a urazíte. Alebo vás niekto krivo obviní a vy sa rozplačete. Tento zoznam by mohol pokračovať pokojne ďalej. Najbláznivejšie na tom však je, že často ste to vy sami, kto ubližuje vášmu vnútornému ja negativitou. A riešenie? Musíte si uvedomiť, že nemáte len dobré dni. Máte aj tie zlé a ešte ich bude veľmi veľa a nie ste jediní, kto ich má. Tak prestaňte obviňovať samých seba, pretože naozaj nikomu sa nedarí vždy a všetko. A je to absolútne v poriadku.

pexels.com

Existujú ľudia, ktorí práve teraz zúfalo potrebujú vašu podporu

Všetci máme tendenciu pokladať samých seba za stredobod vesmíru a vidieť vo všetkom len to, aký dopad to bude mať na nás. Nevidíme, aké vedľajšie efekty to môže mať ako napríklad to, že budete viniť len a len seba, keď veci nefungujú podľa plánu. Pokiaľ sa to stane, snažte sa presunúť vašu pozornosť na problémy niekoho iného a pokúste sa im pomôcť. Pretože nikdy neviete, či nebudete práve vy riešením ich problémov a nespustíte reťazovú reakciu, ktorá v konečnom dôsledku pomôže aj vám. To je aj najväčším paradoxom života. Tým, že pomôžete ostatným, máte z toho aj tak najväčší profit vy.

Život nie je vždy ľahký. Každý deň čaká vonku nová výzva a niekedy je proste ťažšia než inokedy. Preto môže byť pre vás ťažké čeliť realite s úsmevom na tvári. Ale nezabudnite, že akokoľvek zle a osamelo sa budete cítiť, nikdy nie ste sami a vždy sa nájde niekto schopný vás pochopiť, len majte oči otvorené.

Pozri aj: PREČO SAMOTA PROSPIEVA NÁŠMU ZDRAVIU?

psych.sk (Ivana G.), marcandangel
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov