Pekávate doma?

Koláče, rožky, domáci chlieb, … Niet nad vôňu pečenia v domácnosti (pokiaľ neprihára). A máte radi tortilly? My áno. Veľmi. Však kto by aj nemal…

Článok pokračuje pod videom ↓

V obchode zrovna najlacnejšie nie sú a pri pohľade na zloženie a následne na dátum spotreby (končiaci niekedy o 376 rokov) vás možno mnohokrát aj prejde chuť si ich kúpiť. Možno ich už niekoľkí z vás skúšali, možno neúspešne. Našli sme ale naozaj skvelý a jednoduchý recept, ktorý by sa určite oplatilo vyskúšať.

Ingrediencie pre 12 tortíl

  • 340 g hladkej múky + nejaká tá múka pri práci s cestom
    5 lyžičiek masti alebo stuženého rastlinného tuku (alebo najlepšie zmes oboch)
    približne 1,5-2 dl teplej vody

Postup

  • Najskôr zmiešajte múku a tuk, pridajte štipku soli, zalejte časťou vody. Miešať môžete aj vidličkou, prípadne to celé postupne nahádzať do mixéra, ale najlepšie asi bude klasicky „ručne stručne“. Cesto by malo mať stredne tuhú konzistenciu, nie úplne pevnú, ale nie ani mäkkú ako chlebové cesto.
  • Následne rozdeľte cesto na 12 častí, ktoré „zrolujete“ do klbka. Poukladajte na tanier, prikryte nejakou plastovou fóliou a nechajte oddychovať aspoň polhodinu. Ľahšie sa bude vaľkať.
  • Rozvaľkajte na požadovanú veľkosť, najlepšie je sa orientovať podľa veľkosti panvice. Nezabudnite cesto počas vaľkania občas pomúčiť aby sa nelepilo. Tortily by nemali byť ani príliš tenké, ani príliš hrubé. A ak sa vám ich podarí rovnomerne vyvaľkať do súmerného kruhu, máte naše uznanie. V poriadku sú aj takéto nepodarky, chutiť budú aj tak rovnako.
  • Nakoniec stačí už len hodiť na suchú panvicu a opekajte z každej strany po približne 30-45 sekúnd. Treba dávať bacha, aby neprihoreli. Drobné hnedené „škvrny“ sú samozrejme v poriadku.
  • Už len naplniť čím len chcete, vhodne zrolovať a… Dobrú chuť!
  • Máte lepší recept overený rokmi? Podeľte sa s ním!
Uložiť článok

Najnovšie články