Hojenie zlomeného srdca po rozchode trvá oveľa dlhšie, než ste si mysleli.

Rozchod je vždy emotívna a bolestivá udalosť, a to bez ohľadu na to, či ste jeho iniciátorom vy alebo druhý človek. Naša psychika potrebuje určitý čas, kým spracuje bolestivú skúsenosť a vy si môžete smelo povedať, že to už máte za sebou. Vedci však tvrdia, že tento čas je oveľa dlhší, než vôbec predpokladáte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Všetko zlé je na niečo dobré a dvojnásobne to platí aj v prípade rozchodu. Mnohí sú postupom času vďační za túto skúsenosť a tvrdia, že ukončenie vzťahu s bývalým partnerom či partnerkou v nich zmobilizovali sily, o ktorých ani len netušili. Rozchod ich zocelil a táto skúsenosť ich posunula dopredu.

Proces hojenia trvá až 12 mesiacov

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

Podľa výsledkov štúdie až rok môže trvať, kým v sebe zahojíme emočné zranenia a nadobudneme späť stratenú sebadôveru. Predsa len, rozchod je poriadnou ranou, ktorá asi nikomu dvakrát nepridá na sebavedomí. Ale čas je najlepší lekár a každé zlomené srdce sa môže zahojiť. Len to treba aspoň trošku chcieť.

Zaujímavé je aj zistenie vedcov, ktorí tvrdia, že následky rozchodu sa hoja približne rovnako dlho u tých, ktorí ihneď vhupnú do ďalšieho vzťahu, ako aj u ľudí, ktorí preferujú radšej samotu. Preto je možné predpokladať, že porekadlo “Klin sa klinom vybíja“ v prípade vzťahov rozhodne neplatí. Nepríjemnú ranu po rozchode teda určite hneď nevylieči ani nový vzťah.

Rozchodom sa nevyhneme

Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Podľa autorov štúdie však rozchody nemusíme brať ako to najhoršie na svete. Najmä v dospievajúcom veku ich väčšina ľudí zažije hneď niekoľko. Predstavujú normálny proces hľadania sa a profilovania vlastného ja, kedy prichádzame na to, čo chceme a čo nechceme.

Rozchod sa najviac dotýka našej sebaúcty, a to najmä v prípade, keď my samy dostaneme kopačky. Vedci na základe trojročného pozorovania ľúbostného života u viac ako 9-tisíc nemeckých dospelých prišli na to, že na naše sebavedomie oveľa negatívnejšie vplýva rozchod, ak vzťah trval dlhšie než rok. Je to logické, do vzťahu sme investovali oveľa viac energie a pozornosti, a preto aj rozchod znášame o dosť ťažšie.

Photo by Warren Wong on Unsplash

Našťastie, toto zníženie sebadôvery je väčšinou len dočasné a do roka sa s následkami rozchodu väčšina ľudí dokáže vysporiadať.

Pozri aj: Nepríjemný zápach či násilnícke sklony. Toto je 10 najčastejších príčin rozchodov podľa vedy

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov