Je to síce maličkosť, rozhodne sa ju však vyplatí vyskúšať.

Ste v partnerskom vzťahu s osobou, ktorú skutočne milujete? Tak v tom prípade vám môžeme blahoželať. Máte to, po čom túžia mnohí. Avšak ak ste spolu už nejakú tú dobu, určite ste si všimli, že sa začnete hádať práve kvôli maličkostiam. Kôš sa nevynesie sám od seba a drez je plný špinavého riadu, zatiaľčo váš partner spokojne pozerá futbal. Vedci však zistili, že práve špinavý riad spôsobuje vo vzťahu poriadny stres. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Skupina odborníkov potvrdila to, čo už dávno vieme. Umývanie riadu vyslovene neznášame. Ak si však chcete zlepšiť kvalitu vzťahu, oplatí sa vám rozdeliť si služby v kuchyni, a to dokonca aj v prípade, že máte umývačku riadu. Ak to nepôjde inak, môžete si spraviť harmonogram, ktorý rozhodne o tom, kto sa kedy špinavého riadu ujme.

Neumytý riad z domácich prác vadí najviac

Photo by Catt Liu on Unsplash

Vedci poukázali na to, že z domácich prác nám špinavý riad vadí najviac. Tento, na prvý pohľad banálny detail, môže byť pre vzťah hotovou lavínou. Môže znížiť celkovú spokojnosť so vzťahom, má za následok oveľa viac konfliktov a výrazne znižuje frekvenciu a kvalitu sexuálneho života.

Možno o tom vedela svoje i Josephine Cochranová, vynálezkyňa umývačky riadu, ktorej vadilo časté a zdĺhavé umývanie riadu po večierkoch, ktoré usporadúvala. Prečo nám však vadí práve umývanie riadu, zatiaľčo varenie si často užívame? Podľa Dana Carlsona je to najmä preto, lebo ľudia ocenia kuchára, no málokomu napadne poďakovať tomu, komu „prischne“ špinavý riad.

Muži sa zlepšili

pixabay.com

Pozitívne je, že muži sa nevyhýbajú špinavému riadu tak, ako kedysi. Týždenne sa muži domácim prácam venujú v priemere 4 hodiny. V roku 1965 to bolo o polovicu menej. Medzi rokmi 1999 a 2006 vzrástol počet párov, ktoré sa spoločne podieľajú na umývaní riadu zo 16 na 29 percent. Nie je to svetoborné, avšak všetko nasvedčuje tomu, že mužom tiež nie je domácnosť ľahostajná.

Môže za to i fakt, že ženy sú čoraz viac nespokojnejšie s úlohou domácej gazdinky. Tiež prídu z práce a nechcú byť samy zapriahnuté do ďalšieho kolotoča prác, zatiaľčo ich muž leží na gauči. Muži si už dnes však našťastie uvedomujú, že domácnosť je záležitosť oboch partnerov, nie len ženy.

Pozri aj: Týchto 9 vecí považujeme vo vzťahoch za tabu, prekvapivo do nich však môžu vniesť novú iskru

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov